Konu: kasko bedeli
Mesajı Okuyun
Old 09-01-2010, 01:29   #2
avukat.derviş.yıldızoğlu

 
Varsayılan

Sevgili arkadaşım; belirtmemiş olduğunuz ve bilinmesi gereken birşey var: Hasarlı araç pert total olmuş mu olmamış mıdır?
ben iki seçeneğe göre de, görüşlerimi dile getireyim.
Aracın pert olduğunu düşünecek olursak, pert sonucunda kasko şirketi,kasko poliçesinde belirlenen bedeli ödemek kaydıyla hasarlı aracın sahibi haline gelmektedir ve bu nedenle aracın kendisine devri gerekmektedir. Aracın devrinin gerçekleşebilmesi için, araç üzerindeki takyidatların kaldırılması gerekmektedir. Araç üzerindeki rehin, gerek rehin özelliği ve gerekse diğer hacizlerden öncesine ait olduğu için, rüçhanlı alacaklı konumundadır. Bu sebeple kasko şirketinin yapması gereken, rehnin ait olduğu banka ile temasa geçerek rehin borcunu tespit etmek, tazminat bedelinden bu miktarı ilgili bankaya göndermektir. Daha sonra, bakiye tazminatı, üzerindeki hacizleri kaldırtmayana kadar araç sahibine ödememekte serbesttir. Ola ki, araç üzerinde haciz olduğunu bilmemesi ya da araştırmaması nedeniyle kasko şirketi bakiye borcu araç sahibine gönderme niyetinde ise ve bu arada, araç sahibinin borcundan dolayı İcra Müdürlüğü söz konusu tazminatın haczedilmesi için kasko şirketine yazı yazarsa, kasko şirketinin bu miktar yönünden sorumluluğu vardır. Kasko şirketi müzekkereye rağmen bu miktarı haczettirmezse, bu miktar yönünden kasko şirketinin şahsi malvarlığından tahsil cihetine gidilebilir. Ancak İcra Müdürlüğü henüz rehin borcu ödenmeden önce tüm tazminatın haczi için müzekkere gönderirse,kasko şirketinin sorumluluğu sadece rehin borcu kısmı dışındaki miktarla sınırlıdır. Nitekim rehinli olan araç, 3. kişilerce haczedilip, satışı talep edildiğinde, satıştan elde edilen gelirden öncelikle rehin sahibinin alacağı ödenir. Rehin alacaklısının alacağı ödenmeden diğer alacaklılar tatmin edilemez.
Eğer araç pert olmamışsa; kasko şirketi, ödenecek tazminatı belirledikten önce ya da sonra ve fakat sigortalıya ödeme yapılmadan önce, İcra Müdürlüğü kasko şirketine müzekkere yazarsa, kasko şirketi belirlenen tüm tazminatı, haciz müzekkerisinde belirtilen borç miktarını aşmamak kaydıyla haczetmek zorundadır. Aksi takdirde kasko şirketinin şahsi malvarlığı cihetine gidilebilir. Bu durumda, araç üzerindeki rehin alacaklısının herhangi bir öncelik hakkı bulunmayıp, kasko şirketi de Bankaya ödeme yapmak durumunda değildir. Ödeme yapsa bile kasko şirketi bu yönden sorumluluktan kurtulmaz.
Borçluya ödenecek kasko tazminatı, alacaklıları yönünden, borçlunun 3. kişilerdeki alacağı niteliğindedir. Alacaklılar açısından araç üzerindeki hacizdeki sıralarının, borçlunun 3. kişilerdeki alacağı niteliğindeki kasko bedelinin haczi yönünden herhangi bir önemi ve önceliği bulunmamaktadır. Kasko bedeli ilk önce hangi alacaklı haczettirirse, ona ait olur. Yani, 3. sıradaki bankanın kasko bedelindeki haczi, 2. alacaklınınkinden önce ise, Banka bu parayı haczedebilir.Alacaklıların, araç üzerindeki hacizdeki sıraları, aracın icra marifetiyle satılması halinde bedelinin alınması yönünden önem ve öncelik taşımaktadır.
Araç maliki olarak herhangi bir dava açamazsınız. Çünkü sonuçta araç sahibi, hem bankaya hem de diğer iki alacaklıya borçludur ve yapılan haciz, borcuna mahsubendir.
2. sıradaki alacaklı olarak kasko şirketine ancak, haczi Bankadan önce göndermiş olduğunuzu ispat etmeli buna rağmen Kasko şirketinin haczi banka lehine yaptığını tespit ettirmelisiniz. Bu durumdaki talep, icra emrinin yerine getirilmemesinden kaynaklanan ve emri yerine getirmeyenin şahsi malvarlığından tahsil cihetine gidilmesi yoludur. Bu talebi yukarıdaki hususların sabit olduğunu ispatlayarak 2.alacaklının icra dosyası üzerinden talep açarak yapabilirsiniz. İcra müdürü talebi reddederse işlemi şikayet yluyla İcra hukuk mahkemesine taşırsınız. Bayağı uzun oldu ama umarım faydalı olmuştur.