Mesajı Okuyun
Old 08-01-2010, 16:52   #1
hukukcu1985

 
Varsayılan Müeccel senedin icraya konması+Süresiz kira sözleşmesi+Alınmayan kira bedeli

İyi günler şimdiden zaman ayırıp okuyan ve/veya cevap veren meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.
Müvekkil (müşterekler adına) Ahmet isimli şahıs ile mayıs ayında "süresiz" kira sözleşmesini imzalıyorlar. ve bu kira sözleşmesine yazılmak suretiyle 10 adet senet alınıyor. İlk yıl kirasına ilişkin olarak da 4 adet senet alındığı kira sözleşmesinin arkasına yazılıyor.Nakten ibareli ve senetlerde muacceliyet şartı var.İlk iki senet ödenmiş ve karşı tarafa iade edilmiş. Geri kalan 2 senetlerden muaccel olanla birlikte henüz vadesi gelmemiş ancak bu muacceliyet şartına binaen kambiyo senetlerine mahsus takip yolu ile takibe geçtik. Borçlu öncelikle müeccel senet var icra müdürü resen bakması gerekirdi ve senetler sözleşmenin teminatı niteliğindedir şeklinde itiraz ile icra mahkmesine başvurmuştur.
İlk denilen itiraz hususu bir çok yargıtay kararında da belirtildiği üzere haklı görünüyor ancak senetteki muacceliyet şartı ve kira sözleşmesinde ki bir dönem de 2 kira ödenmez ise muaccel olur olur şartı hiç bir surette lehimize sonuç doğurmaz mı? Gerçekten de ödenmeyen 2 senet karşılığı 1 yıllık kira karşılığı 10.000 TLborcu bulunmaktadır.Diğer senetlerini teslim edeceğiz .
Bir diğer hususda kira sözleşmesi işyeri adına yapılmış.Yani..... mobilya diye.Ancak kiralananı boşaltmak için ihtarname, kiralayandan başka (işyerinin sahibinin eşi tarafından)çekilmiştir.Sözleşmenin süresiz olduğu ve kira sözleşmesini imzalayan ahmet yerine eşi fatmanın ihtar ile şu tarihten itibaren oturmayacağız yeni kiracı bulun senetlerimizi iade edin yollu ihtarnamesi de dikkate alındığında nasıl bir yol tavsiye edersiniz.