Mesajı Okuyun
Old 07-01-2010, 11:56   #10
Engin Özoğul

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Mehmet Saim Dikici
Aslında ben de Adli Tip gibi yeni bir işe iade davası açılması gerektiğini düşünüyorum ama şunu da göz ardı etmemek lazım:

İşveren, her işe iade davasında işe başlatıp, başlatıp, tekrar işten atarsa... Bu bir tür hakkın kötüye kullanılması olur. Buna ne gibi bir çözüm getirilebilir, onu düşünmek lazım.

Saim Abi,

İşe iade davası son kararlar sonrasında artık işçi için avantajlı bir dava olmaktan çıktı. İşçinin(somut olaydaki gibi) gerçekten işe dönmek niyeti yoksa bu davayı önermekten çekinmeliyiz diye düşünüyorum.

Bir işe iade davasının sonuçlanma süresi ortalama 2 - 2,5 yıla çıktı. 2 yıl iyimser bir tahmin oldu.

Bu süre sonunda diyelim ki dava kazanıldı ve işveren işçiye gel işe başla dedi. Kendine göre bir düzen oturtan işçi düzenini bozup işe giderse genellikle benzer sorunlarla karşılaşıyor. Kurumsal firmaların dışında işçiye sürekli baskı yapılıp yıldırma politikası uygulanıyor.

İşçi "düzenimi bozamam, yeni bir iş buldum, gidersem yine sorunlar yaşayacağım ve ne olacağım belli değil, işverenin çağrısına rağmen işe başlamıyorum" derse elde edebileceği maddi değer: -0- Üstelik avukata yapacağı ödemeler, noter giderleri filan düşünülünce -1 ya da -2 maaş kaybı oluyor.

Eskiden işe iade davası = 8 maaş demekti. Şimdi işverenler de mevcut yargıtay uygulamasına göre hareket ediyor.