Mesajı Okuyun
Old 07-01-2010, 11:04   #6
Engin Özoğul

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.mansur
işçi hem işe devam etmek hem de kıdem tazminatını almak istiyor..yani emekli olup emekli olarak çalışmak istiyor... işveren tamam diyor...işçi emekli olduktan sonra 2 ay daha çalışmış ama maaşını ve geçmiş dönem kıdem tazminatını alamayınca işten tamamen ayrılıyor...

Sayın Tip konuyla ilgili oldukça detaylı ve yerinde görüşler sunmuş.

Genel ilkeleri özetlersek:

BİR... "Hem iş sözleşmemi feshedip kıdem tazminatı alayım hem de işe devam edeyim" fikri yanlıştır.

İKİ... Fesih iş ilişkisini sona erdiren hukuki bir işlemdir.

ÜÇ... Kıdem tazminatı ise feshe bağlı bir haktır. Başka bir deyişle iş ilişkisi sona ermeden kıdem tazminatı ödenmesi gündeme gelmez.

DÖRT... Emeklilik nedeniyle fesih sonrasında kıdem tazminatı alma hakkı salt işçiye tanınmıştır. İşçi bu hakkı kullanmak isterse iş sözleşmesini yani iş ilişkisini sona erdirmelidir. Böyle olunca da çalışma olgusu ortadan kalkar.

BEŞ... İşçi dilerse emekli olmasına rağmen iş sözleşmesini feshetmeyip çalışmaya devam edebilir. Bu halde de kıdem tazminatı alamaz.

ALTI... Emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini feshetme hakkı işverene tanınmamıştır. İşveren bunu ancak koşulları varsa sosyal seçim kriteri olarak dikkate alabilir. Bu halde de yine kıdem ve ihbar tazminatı ödemekle yükümlü olur.

Şu halde işçi iki şeyi tercih edebilir:

BİR... "Emekliliğe hak kazandığım için iş sözleşmemi feshediyor ve kıdem tazminatımı istiyorum."

İKİ... "Emekliliğe hak kazandım ama çalışmaya devam etmek istiyorum. Dolayısıyla kıdem tazminatı almak istemiyorum."

------

Somut olaydaki farklı noktalar:

- İşçinin emekliliğe hak kazanıp çalışmak istemesi.
- İşverenin buna "olur" vermesi.
- İşçinin emekliliğe hak kazandıktan 56 gün sonra iş sözleşmesini emekliliğe hak kazanma gerekçesiyle feshetmesi.

Buradaki 56 günü nasıl yorumlayacağımız işçinin kıdem tazminatı hakkını alıp alamayacağı bakımından etkili olacaktır.

İŞÇİ SAVUNMASI: Ben bu süreyi ihbar süresi olarak verdim. Niyetim baştan beri emekliliğe hak kazanmış olma gerekçesiyle iş sözleşmemi haklı nedenle feshetmek dolayısıyla kıdem tazminatı almaktı. İhbar süresi bitince de fesih gerekçeme bağlı olarak işyerinden ayrıldım.

İŞVEREN SAVUNMASI: Emeklilik nedeniyle feshi "haklı nedenle derhal fesih hakkı" verir. Yargıtay görüşü de(değişmediyse) bu yöndedir. İşçinin bu hakkı makul sürede kullanması gerekir. 56 gün uzun ve makul olmayan bir süre olup bu kadar uzun bir süreden sonra yapılan feshin artık yaşlılık aylığına hak kazanma gerekçesine dayandığı kabul edilemez. Kaldı ki işçi emekliliğe hak kazandıktan sonra çalışmak istediğini söylemiş ve bu durum tarafımızca kabul edilmiştir. İşçinin işyerine gelmemek şeklinde oluşan davranışı "eylemli fesih" olup kıdem tazminatı ödenmemesi gerekir.

----

Fesih Sebebiyle Bağlılık İlkesi Bakımından Değerlendirme :

İşçi açacağı davada "emekli olduktan sonra bana kıdem tazminatı ödenecekti ödenmediği için ben de iş sözleşmemi feshettim" derse bu fesih sebebiyle bağlı olur. Böyle bir fesih sebebi ise kanımca haklı nedene dayanmaz. Çünkü emeklilik olgusu çalışma ilişkisi devam ettiği sürece kıdem tazminatı ödenmesine hak sağlamaz. Dolayısıyla işçinin yaptığı fesih de haklı nedene dayanmaz.

O halde doğru kurgu yukarıda "işçi savunması" olarak aktardığım kısımda yer aldığı gibi olmalı görüşündeyim.

Saygılar