Mesajı Okuyun
Old 06-01-2010, 10:55   #1
ABUKAT

 
Mutlu Teminat Senedi

Merhaba,

Bir icra takibinde borçlu şirket yetkilisi ile diğer alacakları sağlama bağlamak kastı ile 3 ayrı protokol yaptık. İlk iki protokolü yerine getirmedikleri için birinci protokole göre takibe devam ettik. İkinci protokole göre icra takibi başlattık; bu dosya alacaklarını tahsil ettik. 3. protokolde "borç 01.05.2009 a kadar ödenecektir. 5.000,00-,5000,00-TL tutarında 10.000,00-Tl lik senetler teminat olarak kalacak; borç ödenmediği takdirde bunlar icraya konacaktır, şeklinde hüküm koydum. E bu protokol de yerine getirilmediği için ben de senetleri kambiyo yoluyla takibe koydum. Borçlu ise senetlerin teminat senedi olduğunu bunun yanında protokolü ve senetleri şahıs olarak imzaladığını ancak müvekkilin onlara şirket kaşesi vurarak işleme koyduğumuzu iddia ederek şikayet etti. Hakim de durdurma ve duruşma günü verdi.
Senetler protokolde sadece rakam olarak belli, vade tarihi düzenleme tarihi yok (ki düzenleme tarihleri protokolden çok önce çünkü senetler çok eskiden müvekkile verilmiş), senetlerin üstünde teminat senedi baresi yer almıyor.
Sorum; olayın en başına giderek senetlerin çok önceden düzenlendiğini ve borç ikrarı niteliğinde olduğunu; dolayısıyla senedin düzenlenme tarihinde teminat niteliği taşımadığını; teminat olarak nitelense dahi 01.05.2009 tarihinde taahhüt yerine getirilmediğinden teminat özelliğinin kalmadığı ve icraya konabileceği şeklinde cevap versem bir şey elde edebilir miyim? Ya da senetlerin her ne kadar teminat olarak kaldığı belirtildiyse de sonraki cümlede taahhüt yerine getirilmediği takdirde senetler icraya konacaktır dendiğinden senetlerin teminat özelliği kalkar diyebilir miyim (Farkındayım zorlama bir yorum oldu bu)
Ya da başka önerebileceğiniz bir yol var mıdır ve elinizde buna ilişkin lehte yargıtay kararı varsa ekleyebilir misiniz?
Saygıyla...