Mesajı Okuyun
Old 06-01-2010, 10:53   #3
üye31284

 
Varsayılan

Yücel Bey; yanıtınız ve ilginiz için teşekkürler. Aslında birden fazla teşekkür edeyim dedim ama sadece bir kez edilebiliyormuş

Özgüleme davası açısından söylediğim gibi müşterek çocuk y yi de davacı gösterdim. Sebebine gelince...Evet 652 ye göre sadece eş davacı olabilirse de ben 240 dan y nin de davacı olabileceği sonucunu çıkardım. Haksız mıyım?

Türk Medeni Kanununun Aile Konutu ve Ev Eşyası başlıklı 240. maddesi şöyledir: Sağ kalan eş, eski yaşantısını devam ettirebilmesi için, ölen eşine ait olup birlikte yaşadıkları konut üzerinde kendisine katılma alacağına mahsup edilmek, yetmez ise bedel eklenmek suretiyle intifa veya oturma hakkı tanınmasını isteyebilir… Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya ölen eşin yasal mirasçılarının istemiyle intifa veya oturma hakkı yerine, konut üzerinde mülkiyet hakkı tanınabilir.

Türk Medeni Kanununun Aile konutu ve ev eşyasının sağ kalan eşe özgülenmesi başlıklı 652. maddesi de şu şekildedir: Eşlerden birinin ölümü halinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir.

Eğer özgüleme davasında y yi de davacı göstermekte haklıysam, tespit davasında davacı olmakta onun da menfaati yok mudur?