Mesajı Okuyun
Old 04-01-2010, 17:18   #2
senerx

 
Varsayılan Kamulaştırmada Mal sahibinin geri alma hakkı

Merhaba Burak Bey;
Sorunuzu içtihatla bağlaştırmak ve arkasından birkaç bilgi daha veriyorum.
Saygılarımla
5. Hukuk Dairesi 2004/1419 E.N , 2004/1592 K.N.
İlgili Kavramlar
MAL SAHİBİNİN GERİ ALMA HAKKI
Özet
TAŞINMAZIN GERİ ALINABİLMESİ İÇİN KAMULAŞTIRMA YAPAN İDARECE, KAMULAŞTIRMA BEDELİNİN KESİNLEŞMESİNDEN İTİBAREN 5 YIL İÇİNDE KAMULAŞTIRMA VE DEVİR AMACINA UYGUN HİÇ BİR İŞLEM VEYA TESİSATIN YAPILMAMASI, TAŞINMAZIN OLDUĞU GİBİ BIRAKILMASI GEREKİR.
 
İçtihat Metni
Taraflar arasındaki Kamulaştırma Kanununun 23. maddesine dayanan geri alma davasından dolayı yapılan yargılama sonunda: davanın kabulüne dair verilen hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davalı idare temsilcisi yönünden verilen dilekçe ile istenilmiş olmakla dosyadaki belgeler okunup iş anlaşıldıktan sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Dava, Kamulaştırma Kanununun 23. maddesine dayanan geri alma istemine ilişkindir.
Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı vekilince temyiz edilmiştir.
Kamulaştırma Kanununun 23. maddesi uyarınca taşınmazın geri alınabilmesi için kamulaştırma yapan idarece, kamulaştırma bedelinin kesinleşmesinden itibaren 5 yıl içinde kamulaştırma ve devir amacına uygun hiçbir işlem veya tesisatın yapılmaması, taşınmazın olduğu gibi bırakılması gerekir.
Dava konusu taşınmaz Endüstri Meslek Lisesi yeri olarak kamulaştırılmış, amacına uygun olarak da taşınmazın büyük bir bölümüne de lise binası ve bahçe yapılmıştır. Lise binasının ihtiyacından arta kalan kesimin ihtiyaç fazlası olarak bırakılması taşınmaz malikine tapu iptal ve tescil hakkı vermez. Davanın bu nedenle reddi yerine, kabulüne karar verilmesi,
Doğru görülmemiştir.
Davalı idare temsilcisinin temyiz İtirazları yerinde görüldüğünden hükmün açıklanan nedenle HUMK.nun 428. maddesi gereğince (BOZULMASINA), peşin alınan temyiz harcının İstenildiğinde Ödeyene geri verilmesine, 23.2.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.

[FONT='Times New Roman','serif']Belediye tarafından kamulaştırılan taşınmaz, usulüne uygun kullanılmadıysa taşınmazın eski sahibi tarafından geri alma hakkı vardır. Bu hak kamulaştırmanın beşinci yılında başlar ve bir yıl süre içerisinde geri alma davası açılarak kullanılır. Kamu yararına yönelik bir ihtiyaca tahsis edilmeyen taşınmaz olduğu gibi bırakılırsa, taşınmazın sahibi tarafından alınmış kamulaştırma bedellerini aldıkları günden itibaren işleyecek kanuni faiziyle birlikte ödeyerek, taşınmazını geri alabilir. 2942 sayılı kanunun 23. Maddesi ikinci fıkrasında “Doğmasından itibaren bir yıl içinde kullanılmayan geri alma hakkı düşer.” Denilmiş ve dikkat edilmesi gereken en önemli husus olarak yargımızda rol almıştır.[/font]