Mesajı Okuyun
Old 02-01-2010, 17:16   #3
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Eşiniz hakkında şikayette bulunmuşsunuz. Raporunuzu da almışsınız.

***Bundan sonra Savcılık'a eşiniz hakkında 4320 sayılı yasa tedbir kararlarının alınmasını istediğinizi bildiren bir talepte de bulunabilirsiniz. Ya da en yakın aile mahkemesinden masrafsız-harçsız kendiniz dava açarak bu tedbirlerin verilmesini isteyebilirsiniz.

Çocuklarınızın velayetlerini de burada talep edebilirsiniz.
Alıntı:
Türk Medenî Kanununda öngörülen tedbirlerden ayrı olarak, eşlerden birinin veya çocukların veya aynı çatı altında yaşayan diğer aile bireylerinden birinin veya mahkemece ayrılık kararı verilen veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı olan veya evli olmalarına rağmen fiilen ayrı yaşayan aile bireylerinden birinin aile içi şiddete maruz kaldığını kendilerinin veya Cumhuriyet Başsavcılığının bildirmesi üzerine Aile Mahkemesi Hâkimi meselenin mahiyetini göz önünde bulundurarak re'sen aşağıda sayılan tedbirlerden bir ya da birkaçına birlikte veya uygun göreceği benzeri başka tedbirlere de hükmedebilir:

Kusurlu eşin veya diğer aile bireyinin;

a) Aile bireylerine karşı şiddete veya korkuya yönelik söz ve davranışlarda bulunmaması,
b) Müşterek evden uzaklaştırılarak bu evin diğer aile bireylerine tahsisi ile bu bireylerin
birlikte ya da ayrı oturmakta olduğu eve veya işyerlerine yaklaşmaması,
c) Aile bireylerinin eşyalarına zarar vermemesi,
ç) Aile bireylerini iletişim araçları ile rahatsız etmemesi,
d) Varsa silah veya benzeri araçlarını genel kolluk kuvvetlerine teslim etmesi,
e) Alkollü veya uyuşturucu herhangi bir madde kullanılmış olarak şiddet mağdurunun yaşamakta olduğu konuta veya işyerine gelmemesi veya bu yerlerde bu maddeleri kullanmaması,
f) Bir sağlık kuruluşuna muayene veya tedavi için başvurması.

Yukarıdaki hükümlerin uygulanması amacıyla öngörülen süre altı ayı geçemez ve kararda hükmolunan tedbirlere aykırı davranılması halinde tutuklanacağı ve hakkında hapis cezasına hükmedileceği hususu şiddet uygulayan eş veya diğer aile bireyine ihtar olunur.

Eğer şiddeti uygulayan eş veya diğer aile bireyi aynı zamanda ailenin geçimini sağlayan yahut katkıda bulunan kişi ise hâkim bu konuda mağdurların yaşam düzeylerini göz önünde bulundurarak daha önce Türk Medenî Kanunu hükümlerine göre nafakaya hükmedilmemiş olması kaydıyla talep edilmese dahi tedbir nafakasına hükmedebilir.

Bu Kanun kapsamındaki başvurular ve verilen kararın infazı için yapılan icraî işlemler harca tâbi değildir."

***Öte yandan bir başka hukuki yol, aşağıdaki medeni kanun hükmü gereğince, çocuğunuzun velayetinin tarafınıza verilmesi ve nafaka taleplerini içeren bir dava açabilirsiniz.

III. Birlikte yaşamaya ara verilmesi
Madde 197 - Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.

Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.

Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir.

Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hakim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.

***Bunun haricinde de açacağınız bir boşanma davası içinde ÖNCELİKLE çocuğunuzun velayetinin tarafınınza tevdiini ve çocuğunuz ve kendiniz için nafaka isteyebilirsiniz.

Ve devamında, boşanma isteminiz ve maddi ve manevi tazminat talepleriniz yer alacaktır.

***Mahkemelerce çocuğunuzun velayetinin size verilmesinden sonra, çocuk tesilmine veya ara karara ilişkin İCRA takip işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Sayın Katılımcı,

Haklarınız ve hukuki yolları yukarıdaki gibidir.

Avukat fiili desteği olmaz ise, hak kaybına uğramanız mümkündür.

Bizlerin buradan daha fazla yardımcı olabilmemiz imkansızdır.

Yoksululğunuzu belgelemeniz halinde, bulunduğunuz yer il barosundan tarafınıza ücretsiz avukat tayin edilecektir.

Saygılarımızla,