Mesajı Okuyun
Old 31-12-2009, 15:19   #10
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan kemal çelik
Arkadaşlar,
tartıştığımız teknik ve çok güzel bir konu. Benim düşüncem şu şekilde;iş ortaklığı yurtdışındaki Joint Venture (müşterek girişim) muadili olarak ülkemizde maliyenin yürürlüğe koyduğu ve bir ihtiyacı karşılamak üzere imkan verilen özünde adi ortaklık olan bir yapıdır.

Bir örnek üzerinden gitmeye çalışacağım. Ben Alfa İnşaat A.Ş. ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalıyorum diyelim. Alfa İnşaat A.Ş. taahütlerine uymuyor davalık oluyoruz ve ben ilamla 1 milyon TL alacaklı oluyorum ve ilamı icraya koyuyorum. Alfa İnşaat A.Ş.'nin 500 bin TL'lik varlığına ulaşıyorum. Bu arada Alfa İnşaat A.Ş.'nin, Beta İnşaat A.Ş. ile adi ortaklık kurup bunu maliye nezdinde iş ortaklığı olarak tescil ettirdiğini ve bu iş ortaklığının Güzelyer Barajı yapım ihalesine girdiğini ve kazandığını öğreniyorum.

Alfa İnşaat A.Ş. bu adi ortaklığa ihale şartnamesi gereği 300 bin TL nakdi sermaye koymuştur. Bayındırlık Bakanlığı iş ortaklığına 200 bin TL hak ediş ödemiş olup önümüzdeki ay da 200 bin TL hak ediş öyeyecek olsun. Bu durumda bence 89/1 sadece bakanlığa gönderilebilir. Halihazırda konulan nakdi sermaye ve alınan hakediş için iş ortaklığına 89/1 gönderemem çünkü adi ortaklığın tüzel kişiliği yok. Yargıtay adi ortaklığa yapılan tebligatı dahi geçerli saymıyor ve tüzel kişilik olmadığı için ortaklara ayrı ayrı tebligat gönderilmelidir diyor.Öyleyse benim başta Alfa İnşaat A.Ş.'ye gönderdiğim ödeme emri bu iş ortaklığındaki borçluma ait varlıkları da kapsar ve mal beyanında da bulunmak zorundadır. Doğrudan haciz uygulanmasını talep ederim diye düşünüyorum.

Sayın meslektaşım,

Adi ortaklık işletmesi ile bir ortaklığa Adi Ortaklık hükümlerinin uygulanması hususları bildiğiniz üzere ayrı ayrı şeylerdir.

Ortak girişimin, Adi Ortaklık olarak kurulması şart değildir. Herhangi bir yere tescil edilmemiş olsa da bu ortaklık ilişkisi kanunda tanımı verilen herhngi bir şirketin unsurlarını taşımıyorsa BK.520/2 ve TTK.138 gereğince Adi Ortaklık kabul edilir ve bu ilişkiye Adi Ortaklık hükümleri tatbik edilir.

Gelelim somut olaya:

Bu olayda borç, Ortak Girişim faaliyetinden başka deyişle Adi Ortaklık ilişkisinden doğmamıştır. Borç, ortak girişimin ortaklarından birisinin borcudur ve bu borç Ortak Girişimi bağlamaz!

Ortak girişim, bu borç için 3. kişi konumundadır. Adi Ortaklığın tüzel kişiliğinin olmaması Adi ortaklığa tebligat yapılmasına engel değildir. Adi ortaklık için ortaklarıdan birisi temsilci tayin edilmemişse bütün ortaklara tebliğ gerekir ki bu zor bir şey değildir. 89/1 'i ortak girişimi temsilen borçlu olmayan ortağa göndermeniz kafidir (Diye düşünüyorum).

Bakanlığın muhatabı borçlu ortak olmadığı için Bakanlığa gönderilecek 89/1 reddedilir.