Mesajı Okuyun
Old 30-12-2009, 23:35   #6
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan DilaraS.
Burada önemli olan adi ortaklığı oluşturan bu iki anonim şirketin 1yıllık ihale yapması ve biliyorsunuz bu ihalelerden aylık istihkak alınıyor fakat ihale sonlanmadan ortada kar/zarar var mı belli olmuyor. Bu hususta bu adi ortaklığın üstünde, a.ş lerin kendi borçlarından dolayı gidilebilir mi? Ortaklık payından ziyade ihaleden alınan aylık istihkaklar üzerinde cevaplayabilirseniz sevinirim.

Şöyle düşünmek lazım...

Adi Ortaklığın tüzel kişiliği olmasa da ortaklarından bağımsız bir kimliği vardır. Bu nedenle ortakların şahsi borçları için Adi Ortaklık dava edilemez.

Eğer ortak durumundaki A.Ş. hakkında icra takibini kesinleştirebilirseniz ya da İhtiyati Haciz alabilirseniz, borçlu ortağın Adi Ortaklıktaki kar payına 89/1 dairesinde haciz koyabilirsiniz. Çünkü BK.530/3'e göre en geç yılda bir kar dağıtmak zounluluğu vardır.

Kar payına haciz koymanız halinde bu durum BK.535. madde temelinde adi ortaklığın feshi nedenidir. Dolayısıyla ortaklığın bozulmasını istemeyecekleri için sizin alacağınızı öderler... (Diye düşünüyorum)