Mesajı Okuyun
Old 29-12-2009, 16:43   #3
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,

Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinin bu davada görevli olmayacağı düşüncesindeyim. Bizim de benzer bir dosyamızda, müvekkile ayıplı bilgisayar programı satmış olan firmaya karşı açmış olduğumuz dava Asliye Ticaret Mahkemelerinde görülmüştü.

Bilgisayar programlarının 5846 S. Yasa kapsamında olduğu doğrudur ancak buradaki hukuki mesele, alım-satım ilişkisi ve karşı yanın ayıp iddiasına ilişkindir. Başkaca iddia ve savunmalar var ise bilemiyorum fakat dava kapsamı bahsettiğiniz kadarsa, 5846 S.Y. m.1/A kapsamında ifade edildiği gibi bilgisayar programına ilişkin manevi haklar, mali haklar yahut bu haklara ilişkin tasarruf esas ve usulleriyle ilgili bir mesele yoktur. Bu bir tecavüzün ref'i , men'i ya da tazminat(manevi ya da mali hakka tecavüz nedeni ile) davası değil ki... Bu doğrultuda benim düşüncem burada ihtisas mahkemelerinin görevine giren bir husus olmadığı yönünde. Bu nedenle göreve ilişkin genel kuralların işletilmesi gerektiğini düşünüyorum ve sizin yerinizde olsam kararı temyiz ederdim. Bu konuda Sayın Av. Mehmet Saim Dikici de cevap verirse fena olmaz sanıyorum

Şayet FSHHM görevli ise de yeni bir şey öğrenmiş olacağım Bu nedenle Mahkemenin gerekçesini merak ediyorum, yukarıda alıntıladığınız kısım dışında daha ayrıntılı bir anlatım var ise bizlerle de paylaşır mısınız?