Mesajı Okuyun
Old 18-10-2006, 23:08   #3
kezzy

 
Varsayılan

YENİ BİR DOĞUŞ

Baromuz bünyesinde yeni bir Kuruluş oluştu: Tarih Komisyonu.

Bu da neyin nesi? diyerek sakın dudak bükmeyiniz.Aslında Tarih,Hukukun ayrılmaz bir parçasıdır.Hukuk ilmindeki gelişmeler tarihi safhalar içinde olmuştur.Batı Hukukunun temelini oluşturan Roma Hukukundaki müesseseler, Roma tarihindeki önemi tarihlerinde olmuştur.Eski Babil'deki Hamurabi Yasaları, o dönemin milletlerarası Ekonomik ilişkilerini ortaya koyan Hititlilerin Merkezi Hattuşaş'ta bulunan, Asurlular'a ait çivi yazısıyla yazılmış tabletler.. İlk İttifak (Pakt) antlaşması olan (M.Ö.1215) Kadeş Barış Antlaşması. Yine gerek ülkeleri içinde olsun,gerekse o dönemdeki tüm halklar arasında olsun ticari hayatın vazgeçilmez ilk kaynağını oluşturan Lidya Kralı Krezüs'ün imal ettirdiği sikkeler.İlk Hukuk Düzenini oluşturan Atinalı SOLON Kanunları, tarihi Met savaşlarından sonra Atina sitesinin oluşturduğu Delos Deniz İttihadı, Ispartalılar'la Atinalı'lar arasındaki savaşa son veren ve Pers Kralı huzurunda yapılan (Pamfilya-Antalya'da) Kral Barışı,Roma-Kartaca arasındaki savaşlara son veren ve Romanın Akdenizdeki egemenliğini sağlayan Barış antlaşması, Roma'daki toprak Reformunu düzenleyen ''Maryus'' Kanunları, günümüze gelinceye kadar milletler arasında gerçekleştirilen siyasi veya ekonomik içerikli tüm Paktlar..

Nihayet bugünkü Birleşmiş Milletler Teşkilatının nüvesi olan Cemiyeti Akvam (Milletler Cemiyetine) başlayarak, Dünyamızda ta insanlığın oluşturduğu günden beri güne gelen Savaşlara son vermek yolundaki Batı Dünyasını oluşturan yüksek ideallerin gerçekleşeceği ve İkinci Dünya Savaşının en kritik günlerinde Atlantik Okyanusundaki bir Savaş Gemisinde A.B.D.Başkanı ROOSVELT ile Büyük Britanya Krallığının Başbakanı CHURCHİLL arasındaki savaşsız, renk ayrımını dışlayan, açlığa ve sefalete son vererek yeni bir dünya yaratmak için ortaya attıkları ilkelerin dile getirildiği ''Atlantik Beyannamesi'', çeşitli aksamalarına rağmen o tarihten beri yaşamaya devam etmekte olan Birleşmiş Milletler Teşkilatı...

2071 yılında yürekten kutlayacağımız, (Anadolu'nun 1000 yıllık) Türk Yurdu haline gelmesinden başlayarak yaptığımız yüzlerce siyasi ve ekonomik içerikli antlaşmalar. Bugünkü Türkiye Cumhuriyetinin temelini oluşturan Lozan Barış Antlaşması, onun pürüzlerini gideren Montrö Boğazlar Mukavelesi (Sözleşmesi), Hatay'ın Anavatana katılmasını sağlayan Milletler Cemiyeti Kararları ve sonuçta Nisan 1939 da Fransızlarla imzalamış bulduğumuz (Hudut Tashihatı) adı altındaki antlaşma, Yavru vatan Kıbrıs'taki soydaşlarımıza Enosis denilen eli kanlı Rum örgütünün elinden kurtarmak yolundaki girişimler sonucu imzalanan Londra ve Zürih antlaşmaları ile buna dayanarak gerçekleştirdiğimiz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı hep Hukuk İlminin çok önemli bir kolunu oluşturan Devletlerarası Hukukun materyalini oluşturmaktadır.Ayrıca ,18'nci Asırdan beri Devletlerarası ilişkilerde etkin olan bu tarihi süreçleri bilmeden bu Hukuk dalını anlamaya olanak yoktur. Ne var ki, Televizyonda izlediğimiz bazı Siyasi Bilim Kürsüsü Hocaları, yaptıkları konuşmalarda değindikleri siyasi olayların kaynağını doğru olarak bilemediklerini üzüntüyle görüyoruz. Aynı hususlar, Yazılı Medya'da da, ünlü yazarlar tarafından yanlış olarak dile getirildiğine tanık oluyoruz.

O'nun içindir ki, Dışişleri Bakanlığı, dış temsilciliklerinde görev alacağı, Hukuk,Siyasal Bilgiler,İktisat ve Devletlerarası İlişkiler Fakülteleri mezunlarını ta Cumhuriyetin ilk yıllarından beri sınavla belirlemektedir.Sorulan soruların da ağırlığını hukuk ilminin dalları ve özellikle Devletlerarası Umumui Hukuk oluşturmaktadır.Bu teşkilatta görev yapacak ve Devletimizi yabancı ülkelerde onurla temsil edecek Diplomatlarımızın Devletler Genel Hukukundan kaynaklanan sorunları çözmeleri bu ilmin kaynağını oluşturan ittifak antlaşmalarını ve dolayısıyla buna dayanak oluşturan tarihi olayları bilmeleriyle mümkündür. Kongre ve Konferans nedir? Ayrılıkları nelerdir? Ülkemizi de zaman, zaman ilgilendiren Plebisit nedir? bunu kimler yapar.Koşulları nelerdir? bunlar hep Devletler Genel Hukukunun sorunları, çözülmesi gerekli problemleri olup,kuşkusuz tarihi olaylardan kaynaklanmaktadırlar.

Bu nedenle, Baromuzun bünyesinde yer alan bu Komisyonun hukuk ilmine büyük yarar sağlayacağı kanısındayız. Hayırlı,uğurlu olsun derken, her ayın ilk ve üç üçüncü haftasının Çarşamba günleri saat'18 de yapılacak bu toplantılara tüm meslektaşlarımızın katılmalarını bekliyoruz.

Avukat
M.Ertuğrul PERİM


kaynak :http://www.izmirbarosu.org.tr/default.asp