Mesajı Okuyun
Old 23-12-2009, 20:02   #4
av.sebahattin

 
Varsayılan

Sahte faturaları kim tanzim etmiş ve kim kullanmıştır, bu da önemli sanırım.

"765 Sayılı Eski Ceza Yasası
Madde 345 - Bir kimse tamamen veya kısmen sahte olarak hususi evrak ve senedat tanzim eder yahut sahih olarak tanzim olunmuş bir varaka veya senedin yazılarını tağyir eylerse bundan umumi veya hususi bir mazarrat tevellüt edebildiği ve böyle sahte veya muharref bir varaka veya senedi fail yahut bilerek başkası kullandığı takdirde bir seneden üç seneye kadar hapis cezasına mahkûm olur."

Sanırım, ticari deftere kaydetmekle "Kullanma" yönünde icra hareketi başlamış beyannamenin sunulması ile de son icra hareketi yapılmıştır. Fakat Kanun zararın doğmasını da şart koştuğuna göre, bu faturaya göre vergi tahakkuk fişinin düzenlenmesi ile suç tamamlanmış olacaktır, diye düşünüyorum. Ben de sizinle akıl yürütüyorum sayın meslektaşım.

Ayrıca Ceza yasaları, sanık lehine yorumlanması gerektiği düşünülerek zararın en lehinize olan tarihten başlatılması gerekir, diye düşünüyorum. Aksi halde gelir vergisinin daha sonra tahakkuk ettirilmesi de göz önüne alındığında zamanaşımı süresi oldukça uzayacaktır.