Mesajı Okuyun
Old 23-12-2009, 13:26   #9
Av.Şenel DELİGÖZ

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY
12.Hukuk Dairesi

Esas: 2004/14486
Karar: 2004/19254
Karar Tarihi: 14.09.2004

İTİRAZIN KALDIRILMASI DAVASI - İTİRAZIN KESİN OLARAK KALDIRILMASINI SAĞLAYACAK BELGELER İLE BORCUN VARLIĞINI İSPAT

ÖZET : Takip dayanağı senet borç taahhüdünü içeren belge olup, imzası borçlu tarafından inkar edilmediğinden, bu belge artık İİK.nun 68/1 anlamında belge haline gelmiştir. O halde, borçlu, borçlu bulunmadığını aynı kuvvetteki belge ile ispatlamalıdır. Ancak, somut olayda borçlu geçerli bir ödeme belgesi sunamadığından mahkemece talebin kabulü ile itirazın kaldırılmasına karar verilmesi gerekir.

(2004 S. K. m. 68, 363)

Dava: Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkikinin alacaklı vekilince istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

Karar: Borçlu icra müdürlüğüne itirazında borca ve tüm eklentilerine karşı çıkmış olup alacaklı vekili icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını talep etmiştir. Dava konusu alacak, davanın açıldığı tarihte somut olaya uygulanması gereken 4949 Sayılı Yasa ile değişik İİK.nun 363/3-son maddesinde öngörülen temyiz sınırının üzerinde olup mahkeme kararının temyizi mümkün olduğundan temyiz talebinin reddine ilişkin 19.4.2004 tarihli kararın kaldırılmasına oybirliği ile karar verilip esasla ilgili 31.3.2004 tarihli hükmün temyiz incelemesine geçildi;

İİK.nun 68/1. maddesi gereğince talebine itiraz edilen alacaklının takibi, imzası ikrar ve noterlikçe tasdik edilen borç ikrarını mutazammın bir senede yahut resmi dairelerin veya yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri bir makbuz veya belgeye müstenit ise alacaklı itirazın kaldırılmasını isteyebilir. Takip dayanağı senet borç taahhüdünü içeren belge olup, imzası borçlu tarafından inkar edilmediğinden, bu belge artık İİK.nun 68/1 anlamında belge haline gelmiştir. O halde, borçlu, borçlu bulunmadığını aynı kuvvetteki belge ile ispatlamalıdır. Ancak, somut olayda borçlu geçerli bir ödeme belgesi sunamadığından mahkemece talebin kabulü ile itirazın kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken dava konusu olmayan bir başka takip dosyası esas alınarak davanın reddine karar verilmesi isabetsizdir.

Sonuç: Alacaklı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK.nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 14.09.2004 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)




Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları