Mesajı Okuyun
Old 23-12-2009, 12:31   #2
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Belma
merhaba

yeni çek yasası yürürlüğe girdi biliyorsunuz.Bu gün bir duruşmamda hakim infazların ertelendiğini söyledi.Talep aramıyoruz dedi.

Benim müşteki olduğum dosyalarım kadar sanık dosyalarım da var ve yanlış bir şey yapmaktan bir hakkı kaybetmekten korkuyorum.

Yasa net değil uygulamada çok sorun çıkacağını düşünüyorum.Yasa borçlunun 01.04.2010 tarihine kadar ödeme taahhüdünde bulunmasını ve ilk yıl için borcun 1/3 'ünü ödenmesini öngörüyor.Bazı sorular var.

1-dosyaların ertelemeden faydalanması için savcının talebi yeterli midir?
2-Örneğin borçlu 30.03.2010 tarihinde taahhütte bulundu.Bu taahhüdünde aylık şu şu taksitte ödeyeceğim demeli midir?Yoksa 29.03.2011 tarihinde borcumun 1/3 ödeyeceğim diyebilir mi?
3-Taahhüt savcılıkta ve ya ceza dosyalarında alınacak dolayısıyla kapak hesabı sorunu ne olacak?
4-Halen savcılıkta bulunan davası açılmamış ve sanığa hiç bir tebligatta yapılmamış eski keşide tarihli dosyalarda, sanık davadan 01.04.2010 tarihinden sonra haberdar olursa bu haktan faydalanamayacak mıdır?
5-yargıtay'daki dosyalarda taahhüt nasıl alınacak?
6-yeni yasa karşılıksız kalan kısım diyor.İcra dosyalarında dahi görünmeyen ancak avukatların düzenlediği makbuzlar bulunan davalarda taahhüt hangi rakama göre alınacak?

Sayın Meslektaşlarım nasıl bir uygulama yaptıklarını ne düşündüklerini paylaşırlarsa memnun olurum

Merhabalar;

Ekonomik suçlara dair her yeni yasal düzenlemenin getirilmesi akabinde yaşanan bir sorun bu. Uygulama birliğinin sağlanması için belli bir zaman geçiyor. Ben şu günlerde Asliye Ceza Mahkemelerince verilen çoğu kararın sağlıklı olmadığını düşünüyorum.

Yeni Çek Yasası'nın etraflıca inceleyemedim. Bu akşam bunu yapmayı planlıyorum.

Sorularınızdan;

Alıntı:
"5-yargıtay'daki dosyalarda taahhüt nasıl alınacak?"

Dosya Yargıtay'dan, yeni Kanun çerçevesinde bir karar verilmek üzere yerel mahkemeye gönderileceği için temyiz aşamasında bir taahhütten söz edememek gerek.

Alıntı:
"6-yeni yasa karşılıksız kalan kısım diyor.İcra dosyalarında dahi görünmeyen ancak avukatların düzenlediği makbuzlar bulunan davalarda taahhüt hangi rakama göre alınacak?"

İbraz tarihi itibariyle hesapta bulunan miktar ve ödenmişse bankanın sorumlu olduğu miktar düşülerek kalan kısım bulunacaktır, bunun için de muhatap bankaya yazı yazılacaktır.

Alıntı:
"3-Taahhüt savcılıkta ve ya ceza dosyalarında alınacak dolayısıyla kapak hesabı sorunu ne olacak?"

Düzenleme karşılıksız çek keşide etmek suçu ile ilgili olduğundan icra dosya borcunun değil çek bedelinin ödenmesinin taahhüt edilmesi söz konusu. Bu nedenle de kapak hesabı gibi bir sorun da çıkmayacak.

Diyebilirim.

Saygılarımla...