Mesajı Okuyun
Old 21-12-2009, 13:04   #1
Av. Necat Ertan

 
Varsayılan Tescil Kararı ile Tapu Kaydının Uyumsuzluğu ve Ortaklığın Giderilmesi

Sayın meslektaşlarım,

İçerisinden çıkamadığım bir karışıklık söz konusu sizlerden bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.

Müvekkilim 1980 li yıllarda arsa karşılığı inşaat yapan bir müteahhitten, müteaahhitin payına düşen, binadaki 9 no.lu bağımsız bölümü haricen satın alıyor. Müteaahit ile arsa malikleri (2 kişi) anlaşmazlığa düşünce müvekkilim lehine ilgili bağımsız bölümün devirden imtina ediyorlar ve bu uyuşmazlık o dönemde mahkemeye taşınıyor. Mahkeme kararı ise; arsa maliki 2 davalıya ait arsa paylarının tamamının müvekkilim adına tescili yönünde çıkıyor. Ancak gerekçeli karar yazılmadan evvel davalılardan biri, kendi payını müvekkilimin eşine (müvekkilimin bilgisi ve muvafakati doğrultusunda) devrediyor. Bu durum mahkeme kararına geçmediği için mahkemeden alınan ve kesinleşen tescil kararını tapuya ibraz ederek, tapu kaydını değiştirmek mümkün olmuyor. Tapu Müdürlüğü bu mahkeme kararını uygulamayarak, diğer davalı adına olan arsa payını müvekkilim üzerine devrini gerçekleştirmiyor.

O dönem işi takip eden merhum Avukat, dilekçe ile kararı veren mahkemeye başvurarak kararın düzeltilmesini talep etsede bir sonuç alamamış. Bu durumun düzeltilmesi yolunda da başkaca girişimleri olmamış. Kısaca şuan kesinleşmiş mahkeme kararı ile müvekkilime ait olan taşınmaz, tapu kaydında arsa malikine ait gözükmektedir. Bu durumdan da tarafımıza açılan ortaklığın giderilmesi davası ile haberdar olduk. Ortaklığın giderilmesi davasında Tescil kararının aslını ibraz ederek, karşı tarafın davayı açmakta taraf ehliyeti bulunmadığı yönünde itirazlarımı bastıra bastıra iletmeme rağmen hakim, yukarıda bahsettiğim iddiamın başka bir dava konusu olduğunu bildirerek tarafıma dava açmam için süre tanıdı. Aksi halde tapu müdürlüğü kayıtlarından davaya devam edeceğini ihtar etti.

Bu açmam gereken davanın içeriği ne olmalıdır? Halihazırda tescil yönünden kesinleşmiş bir mahkeme kararı var. Bu nedenle tekrardan tescil davası açmayarak, tescilden imtina eden Tapu Müdürlüğü'ne karşı TAPU KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI açılması gerektiğini düşünüyorum. Açacağım bu davayıda ortaklığın giderilmesi davasında bekletici mesele haline getirmeliyim.

Sıradışı bir durum, fikirleriniz benim için önemli. Yardımlarınızı rica ediyorum.