Mesajı Okuyun
Old 17-12-2009, 14:16   #2
av.araf

 
Varsayılan

T.C. YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ

E. 2005/8181 K. 2005/36342 T. 16.11.2005

• UŞCİLİK ALACAKLARI DAVASI ( Kıdem ve İhbar Tazminatı ile Fazla Çalışma-Yıllık İzin Ücreti-Yoğurt Parası Hafta Tatili ve Genel Tatil Paralarının İstenilmesi )

• İBRANAME ( Davacının Çalışmalarının Devamlılık Arzettiği Daha Önceki Yıllarda Gerçeğe Aykırı Şekilde Kayıtlar Üzerinde Giriş Çıkış Yapıldığı Tanık Anlatımından Anlaşıldığından Hizmet Akdi Devam Ederken Alınan İbranamelere Değer Verilmemesi )

1475/m.14


ÖZET : Davacının çalışmalarının devamlılık arzettiği, daha önceki yıllarda gerçeğe aykırı şekilde kayıtlar üzerinde giriş çıkış yapıldığı tanık anlatımından anlaşıldığından,hizmet akdi devam ederken alınan ibranamelere değer vermek mümkün değildir.
DAVA : Davacı, kıdem, ihbar tazminatı ile fazla çalışma, ücret, yıllık izin ücreti, yoğurt parası, hafta tatili, genel ve bayram tatili paralarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
KARAR : 1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2-İbranameye dayanarak davacının, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai, hafta tatili, genel tatil, bayram ve izin ücreti alacak istekleri reddedilmişse de davacının çalışmalarının devamlılık arzettiği, daha önceki yıllarda gerçeğe aykırı şekilde kayıtlar üzerinde giriş çıkış yapıldığı tanık anlatımından anlaşıldığından,hizmet akdi devam ederken alınan ibranamelere değer vermek mümkün değildir. Son kez alınan ibraname ise kısa bir dönemi kapsamakta olup savunmayla da çelişkilidir. Bu nedenle ibraname yalnız kıdem tazminatı yönünden içerdiği miktarla makbuz niteliğindedir.
Açıklanan sebeplerle ibranameye dayanılarak anılan isteklerin reddedilmesi hatalıdır. Mahkemece ibraname dışındaki deliller değerlendirilerek bir hüküm kurulmalıdır.
SONUÇ : Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 16.11.2005 gününde oybirliğiyle karar verildi. kazancı