Mesajı Okuyun
Old 17-12-2009, 13:10   #1
onur_k

 
Varsayılan İcra Takibinden Önce Açılmış Menfi Tespit Davasında Alacaklı Aleyhine Tazminat Talebi

Herkese Merhaba; Değerli meslektaşlar elimde bir menfi tespit davası var ve lehimize sonuçlandı. Bu davayı icra takibinden önce açtık ve müvekkilimizin borçlu olmadığı mahkeme tarafından tespit edildi. İİK M.72'de düzenlenen "Menfi Tespit Davası" için kanun koyucu şu hükümleri getirmiştir:

İİK m.72/1'e göre; " Borçlu, icra takibinden önce veya takip sırasında borçlu bulunmadığını ispat için menfi tesbit davası açabilir."
Aynı maddenin 5. fıkrasında da;
"(Değişik fıkra: 09/11/1988 - 3494/6 md.) Dava borçlu lehine hükme bağlanırsa derhal takip durur. İlamın kesinleşmesi üzerine münderecatına göre ve ayrıca hükme hacet kalmadan icra kısmen veya tamamen eski hale iade edilir. Borçluyu menfi tespit davası açmaya zorlayan takibin haksız ve kötü niyetli olduğu anlaşılırsa, talebi üzerine, borçlunun dava sebebi ile uğradığı zararın da alacaklıdan tahsiline karar verilir. Takdir edilecek zarar, haksızlığı anlaşılan takip konusu alacağın yüzde kırkından aşağı olamaz."

Sormak istediğim şu: Yukarıdaki hüküm gereğince, borçlu olduğu iddia edilen kişi tarafından, icra takibinden önce açılabilecek menfi tespit davasıyla, lehine bir karar alması durumunda, yani borçlu olmadığı mahkemece anlaşıldığı takdirde kendisini böyle bir davayı açmaya zorlayan kişi(alacaklı olduğunu iddia eden) aleyhine TAZMİNAT TALEBİ söz konusu olabilir mi? Zira müvekkilimiz, borçlu olmadığı halde kendisinin alacaklı olduğunu iddia eden kişinin zorlamalarına, çeşitli tehditlerine maruz kalmıştır. Bu halde kişinin vermiş olduğu bu sıkıntı için müvekkil yararına aynı davada tazminat talebinde bulunabilir miyim?