Mesajı Okuyun
Old 08-12-2009, 22:29   #1
Mert_

 
Varsayılan Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesine dayalı tescil davası açma

Sayın meslektaşlarım iyi çalışmalar.
Müvekkil müteahhitten noterde düzenlenmiş gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile bir adet daire almış ve ücretini peşinen vermiştir. Satış vaadi sözleşmesine göre müteahhit 1 Kasım 2009 tarihi itibariyle tapuda devir işlemini gerçekleştirecekti ancak bugüne kadar maalesef tescil yapılmamış. Bugün tapuya gidip sözleşmede yer alan ada parsel numarasında kat irtifakı kurulduğu ve dairenin halen arsa sahipleri üzerinde olduğunu öğrendik.
Sözleşmeye göre inşa edilen binada 7 daire müteahhide 7 dairede arsa sahiplerine bırakılmış ve müteahhit, müvekkilin dairesi ve bir başkasına ait 1 daire hariç geriye kalan 5 daireyi diğer şahıslara tapuda tescil ettirmiş.
Arsa sahibiyle yaptığımız görüşmede arsa sahibi kasıtlı olarak daireyi tescil yetkisini müteahhide vermediğini, keza inşaatın en az 200.000 TL lik eksiği bulunduğunu ve bu eksiklikler tamamlanmadan da herhangi bir yetki vermeyeceğini beyan etti.
Sorularıma gelince;
1- Şu aşamada tescil davası açsak mahkemece eksik kalan işlerin tamamının müvekkil tarafından yapılması şartıyla mı tescile hükmedilir?
2- Yoksa müvekkilin hissesi oranında bir meblağdanmı müvekkil sorumlu tutulur?
3- Görevli mahkeme tüketici mahkemesi mi olacak? (müvekkil tacir değil)
4- Vekalet ücreti nisbi mi?

Şimdiden teşekkür eder, tekrar iyi çalışmalar dilerim.