Mesajı Okuyun
Old 07-12-2009, 21:30   #7
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

Alıntı:
...Oysa benim olayımda belirli bir mal vasiyet edilmemiş de "bütün malvarlığımı yeğenlerim x ve y'ye bırakıyorum" şeklinde vasiyette bulunulmuştur. Açacağım tenfiz davasında hakim vasiyetname metni ile bağlı kalır mı? Biz murisin 3 adet taşınmazı ve bankada da bir miktar mevduatı olduğunu biliyoruz, belirli bir mal vasiyetinde olduğu gibi ".... tapusunda kayıtlı taşınmazların müvekkillerim adına tescilini" diye talepte bulunarak taşınmazların müvekkillerim adına tescilini sağlayabilecek miyim bu dava ile?
1. Verdiğimiz cevap belirli (muayyan) mal vasiyeti ile ilgili idi.Vasiyet edilen şey belirli veya (şu şehirdeki ev ) gibi belirlenebilir olması halinde TMK.600 mad.uygulanarak vasiyetin yerine getirilmesi davası açılacak idi.

Fakat şimdiki açıklama karşısında ; ilk cevabımın olaya uymadığını anladım.

2. "bütün malvarlığımı yeğenlerim x ve y'ye bırakıyorum" şeklindeki vasiyetin muayyen mal vasiyeti olarak değerlendirilmesi mümkün olmayıp , ortada 516 maddeye göre " mirasçı atanması " durumu vardır. Burada 600'ncü madde değil 599'ncu madde uygulanacaktır. Yani; atanan mirasçılar 598/2 maddeye göre Sulh Hakiminden aldıkları/alacakları mirasçılık belgesi ile taşınmazın bulunduğu yerin Tapu idaresine başvurarak yasal mirasçı gibi doğrudan tesçili sağlayabilecekler, bankadaki parayı alabileceklerdir. Bu idareler talepleri kabul etmezse mirasçılar aleyhine tesçil veya teslim (istihkak) davalarının açılması düşünülebilir. Ama idari yola başvurulmadan doğrudan mahkemeye başvurulursa, talebin idari yolla sağlanabileceği gerekçesiyle dava ret edilebilir.
Diye düşünüyor. Başta eksik bilgi verdiğim için özür diliyorum.