Mesajı Okuyun
Old 07-12-2009, 10:07   #8
Engin Özoğul

 
Varsayılan

Sayın avdumansoy,

Karar aramadan önce talebinizin hukuksal dayanaklarını irdelemeniz, hangi hükümlere dayanacağınızı araştırmanız daha yararlı olurdu.

BİR... Her ne kadar taraflar belirli süreli iş sözleşmesi akdetmişse de hakim işin içeriğini dikkate alarak çalışmanın "belirli süreli iş sözleşmesi" hükümlerine mi yoksa "belirsiz süreli iş sözleşmesi" hükümlerine mi tabi olduğunu resen belirleyecektir. Çalışmanın içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığımızdan bu konuda yorum yapamıyoruz.

İKİ... Eğer belirli süreli iş sözleşmesi yapılması için gerekli koşullar varsa yukarıda da aktarıldığı gibi İş Kanunu'nun 17. maddesi uyarınca müvekkiliniz "ihbar tazminatı" talep edemez.

ÜÇ... Buna karşın müvekkilinizin kalan süre ücretini isteme hakkı vardır. Bakiye süre ücretinin temel dayanağı Borçlar Kanunu’nun 325. maddesidir. Buna göre işçinin bakiye süre ücretini talep edebilmesi için işverenin işi kabulde temerrüde düşmesi gerekir. Haklı nedenle fesih hallerinde ise işverenin temerrüdünden söz edilemeyeceğinden bakiye süre ücretinin de reddi gerekir. Olayınızda iş sözleşmesinin feshi haklı nedene dayanmıyorsa(yönetim değişikliği haklı neden değildir) kalan süre ücretini isteyebilirsiniz.

DÖRT... Çalışmanın içeriği "belirli süreli iş sözleşmesi" yapılmasını haklı kılacak bir olguya dayanmıyorsa Sayın Tip'in de belirttiği gibi koşulları varsa işe iade davası açılması da düşünülebilir.

Saygılar