Mesajı Okuyun
Old 04-12-2009, 12:13   #1
sibel19

 
Varsayılan Haksız eylemden doğan davalar ve iş mahkemesinin görev sahası...

Merhabalar,


İşçinin, müşterilerden tahsil ettiği paraları zimmetine geçirerek müvekkil işvereni zarar uğrattığı tespit edilmiştir. İşçiye karşı Asliye hukuk Mahkemesi'nde alacak davası açılmış, fakat mahkeme resen görevsizlik kararı vermiştir. Görevli mahkeme sizce neresidir, buna ilişkin yargıtay kararı mevcut mudur? Teşekkürler..


Kanaatim,
5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 1. Maddesinde belirtildiği üzere, iş mahkemeleri İş Kanununa göre işçi sayılan kimselerle işveren veya işveren vekilleri arasında iş akdinden veya iş Kanununa dayanan her türlü hak iddialarından doğan hukuk uyuşmazlıklarının çözülmesi ile görevlidirler. İş mahkemesinin görevli olması için, şu iki unsurun birlikte gerçekleşmesi şarttır:
a) Uyuşmazlığın tarafları işçi ve işveren (yada işveren vekili) olmalıdır.
b) Uyuşmazlık iş sözleşmesinden veya İş Kanunundan kaynaklanmalıdır.


Dava konusu uyuşmazlığın tarafları işçi ve işverendir. Ancak söz konusu uyuşmazlık davalı işçinin görevini kötüye kullanarak sağladığı haksız kazançla ilgili Alacak talebinden ibarettir. Bu itibarla uyuşmazlık iş sözleşmesinden kaynaklanan bir alacak olmadığı gibi, İş Kanunu’ndan kaynaklanan bir alacak da değildir.

Yukarıda açıklanan nedenlerle; dava konusu uyuşmazlık konusu genel mahkemelerin görev sahasına girmekte olup, uyuşmalığın HUMK.’nun 8. Maddesi gereğince Asliye Hukuk Mahkemesi olarak belirlenmesi gerekmektedir.