Mesajı Okuyun
Old 08-10-2006, 12:51   #24
Av. Şehper Ferda DEMİREL

 
Varsayılan

Bir tarihte noterler, eskiden onayladıkları "beyan" niteliğindeki bildirimleri (tanık anlatımı gibi) onaylamamaya başlamışlardı.

Notere aktarılanların rüyada görülüp görülmemiş olmasının, sayın Adminin de belirttiği gibi bir önemi yok.

Ama çok genel çizgiler ifade eden beyanların, adı ister senaryo, ister fikir tasarımı (veya herhangi bir ad altında) vs şeklinde noterde onaylanmalarını doğru bulmuyorum.

Diyelim ki Ahmet, "bir fikrim var, bunu senaryolaştırdım, bu fikir ve şablon senaryo bana ait" diyor, notere onaylatıyor. İçeriğinde de diyor ki; "uzaydayım, etrafta yıldızlar var, ayı görüyorum, elimi uzattığımda farkediyorum ki, onlara dokunabiliyorum" . Ve yine diyelim ki, bunu bir reklam senaryosu olarak x beyaz eşya firmasına gönderiyor ve değerlendirilmesini istiyor. Firma olumsuz yanıt veriyor.

Aradan 3 sene geçiyor. X firmasına yetenekli bir reklamcı alınıyor. R, X firmasına ait ürünlerin yer aldığı bir reklam filminde , evin içinde gezen evin hanımını, bilumum beyaz eşyaların yarattığı konfor imajını izleyicilere empoze ederken, bir biçimde reklam yıldızının kendisini uzay çağında tasvir ettiğini görüntülüyor, hatta fonda ay ve yıldızlar da beliriyor.

Hah, "Ay ve yıldızlar!" , "Eserimden alıntı yapılmış, FSEK na muhalefet var deyip Ahmet'e dava açarak tazminat alma hakkı tanınmalı mı?

Mesajımı henüz tamamlamışken, sn. Av. Çetin yazdı. Bence de burada önemli olan, notere tescil ettirilen içeriğin, eser niteliğinde sayılıp sayılamayacağı, FSEK anlamında "ESER" 'in ne olduğudur.

Yasa eserin tanımını şu şekilde yapıyor:

a) Eser: Sahibinin hususiyetini taşıyan ve ilim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar veya sinema eserleri olarak sayılan her nevi fikir ve sanat mahsullerini,


Bir diğer ifadeyle, eseri, eser kelimesiyle açıklayan bir yasa maddesi

Ama içtihatlarda rastladığım eserler, forum konusunun içeriği mahiyetinde olmadığı gibi, reklam senaryosu olarak aktarılan içeriği, tescil ettirilebilecek , orjinallik ve sahibinin özelliğini taşıyan, eser olarak nitelendirilebilecek yaratıcı bir fikir olabileceğine, dolayıısyla eser olarak nitelenebileceğine, doğrusu ben hala katılmıyorum.