Mesajı Okuyun
Old 19-11-2009, 08:40   #1
Alper Özboyacı

 
Varsayılan Karşılıksız çek mahkûmuna 'şartlı tahliye' geliyor

Karşılıksız çek mahkumları, hazırlanan tasarı uyarınca, belli bir ödeme planı doğrultusunda ödeme yapacağını taahhüt ederse tahliye olabilecek.

Karşılıksız çekten cezaevinde yatanlara bir şans daha tanınacak. Hapse girenler, borcu bir yıl içinde ödeme şartı ile tahliye edilecek
Hükümet, çek mahkûmlarının merakla beklediği düzenlemede "erteleme" formülü üzerinde çalışma başlattı. Buna göre, karşılıksız çek suçundan yatanlara borçlarını taksitle ödeme olanağı ve bir yıllık süre tanınacak. Bu suçtan yatan vatandaşlar tahliye edilecek. Bir yıllık sürede borcunu ödemeyen tekrar cezaevine dönecek. Piyasada çekle yaratılan ekonomik büyüklüğün yıllık kümülatif tutarı 300 milyar lirayı bulduğu için bu konuda atılacak bir adımın ekonomide olumsuzluklara neden olabileceği endişesi taşıyan hükümetin bu formülüyle, hem çek mahkûmları için çözüm bulunacak, hem de mağdurlar korunacak.

'ÇEK İZLEME MERKEZİ KURUN'
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çekle ilgili düzenlemeyi Ekonomik Kurul'a taşıyacak. Babacan'ın, sisteme ilişkin düşünceleri ise şöyle: "Yılda 300 milyarlık çek hacmi söz konusu. Çek, ekonomik faaliyet açısından önemli. Buna zarar vermemek lazım. Çekte 'ödemedin' diye hapis cezası olmamalı. Çekin yaptırımı ticari kredibiliteyi, kredi sicilini bozan bir sistem olmalı. Örneğin, çekle ilgili birkaç izleme merkezi kurulabilir."

Kaynak : www.sabah.com.tr (Erişim Tarihi:19.11.2009)