Mesajı Okuyun
Old 15-11-2009, 19:21   #3
üye15755

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.mansur
merhaba,
müvekkilin almış olduğu otomobilde meydana gelen arıza ile ilgili olarak sulh hukuk mahkemesinde tespit yaptırdık...otomobilin yenisi ile değiştirilmesi için tüketici mahkemesinde dava açmak yerine tüketici hakem heyetine müracaat etmek mümkün müdür.. önerisi olanlar lütfen yazarlarsa...
esenlikler

Sayın meslektaşım av.mansur;

Meslektaşımız Cengiz Bey gereken cevabı vermiş zaten. Ben de genel kültür olması açısından Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ile Tüketici Mahkemesi'nin görev ayırımını şöyle bir izah edeyim:

Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ile Tüketici Mahkemeleri'nin görev sınırları:
- büyükşehirlerde 2.446,03 TL
- diğer yerlerde 936,97 TL

1-) Uyuşmazlığın konusu, görev miktar sınırının altında ise:
Uyuşmazlığın meydana geldiği yer büyükşehir ise 2.446,03 TL'nin, büyükşehir değilse 936,97 TL'nin altındaki uyuşmazlıklarda tüketiciler, taleplerini doğrudan Tüketici Mahkemesi'ne taşıyamazlar; evvela Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmak zorundadırlar. Bu miktarların altındaki uyuşmazlıklardan dolayı doğrudan Tüketici Mahkemesi'ne müracaat mümkün değildir.
Bu miktarların altındaki bir uyuşmazlıktan dolayı, mecburen Tüketici Sorunları Hakem Heyetine müracaat edilmesi üzerine Tüketici Hekem Heyetinin verdiği karara karşı, karar aleyhine olan taraf, 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi'ne itiraz edebilir.
- Eğer 15 gün içinde Hakem Heyeti kararına karşı Tüketici Mahkemesi'ne itiraz edilmez ise, Hakem Heyetinin kararı kesinleşir ve artık İİK 38. madde anlamında bir ilam mahiyeti kazanır.
- Karar aleyhine olan taraf, 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi'ne itiraz ederse, bu durumda hakem heyetinin kararı ilam mahiyeti kazanamaz; Tüketici Mahekemesinde görülecek bu itiraz davasında sadece bir delil mahiyeti taşır.
Bu sebeple uyuşmazlığı artık Tüketici Mahkemesi karara bağlar. Tüketici Mahkemesinin kararı Temyiz edilebilir.

2-) Uyuşmazlık konusu yukarıdaki görev miktar sınırlarının üzerinde ise aldığı mal veya hizmet ayıplı çıkan tüketici, dilerse Tüketici Sorunları Hakem Heyetine müracaat edip buradan, delil mahiyetinde bir karar alabilir; dilerse de Tüketici Sorunları Hakem Heyetine müracaat etmeden, doğrudan Tüketici Mahkemesi'nde dava açabilir. Şöyleki;

a) Görev sınırının üzerindeki bir uyuşmazlık için Tüketici Sorunları Hakem Heyetine müracaat edilirse, heyetin vereceği karar sadece delil niteliği taşır; İİK 38. madde anlamında bir ilam mahiyeti yoktur. Heyet kararını alan tüketici, bu kararı delil göstererek Tüketici Mahkemesinde yeni bir dava açabilir. Bu dava yeni açılmış bir davadır; yukarıda izah edildiği gibi Hakem Heyeti kararına itiraz değildir. Uyuşmazlığı Tüketici Mahkemesi karara bağlar. Karar temyiz edilebilir.
b) Görev sınırın üzerindeki bir uyuşmazlık için tüketici, hakem heyetine hiç müracaat etmeden, doğrudan Tüketici Mahkemesi'nde bir dava açabilir. Bu durumda uyuşmazlığı Tüketici Mahkemesi karara bağlar. Karar temyiz edilebilir.

Sayın meslektaşım;
Baktığımız zaman, somut olayda müvekkilinizin satın aldığı araç görev miktar sınırının üzerindedir; yani yukarıdaki izahatın ikinci kısmı söz konusudur. İkinci kısımdan (a) veya (b)'yi tercih etmek hususunda şunu söyleyebilirim:
(a) şıkkını tercih etmenize lüzum yok. Zira (a) şıkkındaki gibi evvela Tük. Sor. Hak. Heyeteine müracaat üzerine alacağınız karar sadece delil mahiyetindedir. Bu karar tek başına bir işe yaramaz. Siz zaten Sulh Hukuk Mahkemesi'nde delil tespiti yaptırdığınıza göre Tüketici Hakem Heyetine müracaat ederek vakit kaybetmeyin. Bence siz (b) şıkkını seçerek doğrudan Tüketici Mahkemesi'nde dava açın.
Saygılar...