Mesajı Okuyun
Old 15-11-2009, 18:32   #1
avercan38

 
Varsayılan Vergi davasında dava arkadaşlığı mümkün mü?

Müvekkil ve 3 oğluna, 2003 yılında vefat eden eşinin ortağı ve yönetim kurulunda yer aldığı A.Ş.'nin çeşitli yıllara ait vergi borcu ve vergi cezaları için ayrı ayrı yaklaşık 20'şer adet değişik sayılarda ödeme emri tebliğ edilmiştir.
Ödeme emirlerinde aynı yıla ait farklı vergi borçları var, örneğin 2003 yılına ait KDV, 2003 yılı gecikme faizi, 2003 yılı için kesilmiş kaçakçılık cezası gibi.
Vergi mahkemesinde dava açacağız. Davayı nasıl açmamız gerekir?
İçeriği vergiler ve vergi yılı aynı olan ödeme emirleri için tek dava açma şartı var, yani 2003 KDV için farklı, 2002 KDV için farklı dava açacağız. Ama gelen ödeme emirlerinde aynı yıla ait farklı borçlar yer alıyor. Bu durumda her bir ödeme emri için tek bir dava açmamız mı lazım. Ayrıca İYUK 5. madde 2. fıkraya göre;" Birden fazla şahsın müşterek dilekçe ile dava açabilmesi için davacıların hak veya menfaatlerinde iştirak bulunması ve davaya yol açan maddi olay veya hukuki sebeplerin aynı olması gerekir."
Bu fıkradan faydalanarak her bir vergi borcu için 4 borçlu adına tek dava açabilir miyiz? Bu durumda her birine gelen ödeme emirlerinden aynı yıl ve aynı vergi borcunu içeren ödeme emirlerine karşı tek dava açabiliriz, bu da yaklaşık 20 dava eder. Ama her biri için farklı dava açmak gerekirse yaklaşık 80 dava eder ki, bu sayı çok fazla.
Vergi davalarında tecrübeli olanların yardımını bekliyorum. Davaları nasıl açacağız?