Mesajı Okuyun
Old 13-11-2009, 21:03   #4
üye15755

 
Varsayılan

Kamu iktisadi teşebbüslerinin su, elektrik, doğalgaz gibi hizmetler sunmak için vatandaş ile imzaladıkları abonelik sözleşmeleri özel hukuk hükümlerine tabidir. Bu bağlamda vatandaş, kullandığı bu hizmetler sebebiyle KİT karşısında bir "tüketici"dir.
Bu nedenle, müvekkiliniz dilerse, olay yargıya intikal edip uzamasın diye evvela alacaklı kuruma müracaatla düzeltme talep edebilir; dilerse de bunu yapmadan doğrudan yargısal süreç başlatabilir. Şöyle ki;

a) Her özel borç ilişkisinde olduğu gibi müvekkiliniz de, alacaklının sözleşmeye aykırı borç tahakkuk ettirmesi nedeniyle evvela alacaklıya bu kadar borcu olmadığı yönünde itirazda bulunup, faturanın düzeltilmesini talep edebilir. Düzeltme yapılırsa yargısal bir sürece lüzum kalmaz; uyuşmazlık kısa yoldan çözülmüş olur.
Fakat düzeltme yapılmazsa Tüketici Sorunları Hakem Heyetine* müracaat etmekten başka bir çare kalmıyor. Tüketici Sorunları Hakem Heyetine* tüketici sıfatıyla başvurup, faturadaki borç miktarının tenkis edilerek, borcun olağan kullanım ücretine indirilmesini talep etmelidir.

b) Müvekkiliniz yukarıdaki gibi bir müracaatta hiç bulunmadan, Tüketici Sorunları Hakem Heyetine* doğrudan da müracaat edebilir; faturadaki borç miktarının tenkis edilerek, borcun olağan kullanım ücretine indirilmesini talep edebilir.

*Not: Somut olayda niza konusunu 2.000,00 TL olarak belirtmişsiniz. Bu miktar, büyükşehirlerde, Tüketici Mahkemelerine müracaat için şart olan müddeabih sınırının ( 2.446,03 TL) altında kaldığından, Tüketici Mahkemesine müracaat edilemez; Tüketici Sorunları Hakem Heyetine müracaat edilmelidir. Heyetin verdiği nihai karardan tatmin olunmazsa, ancak o zaman, heyet kararına itiraz mahiyetinde Tüketici Mahkemesine müracaat edilebilir.

Saygılar...