Mesajı Okuyun
Old 10-11-2009, 18:38   #3
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Abidin MUTLU
Müvekkil bonoda keşideci olarak imzasını attığı boş bonoyu, aynı zamanda bonoda ilk sıraya cirosunuda atarak tedavüle koymuştur. Boş olarak verdiği bononun lehtar kısmı daha sonra doldurularak ve müvekkilin cirosu iptal edilerek, tekrar lehtar tarafından ciro edilerek bono müvekkil aleyhine takibe konulmuştur.

Müvekkilin cirosunun iptal edilmiş olması, borcun ödenmiş olduğuna karine teşkil etmez mi?
Bu durumda takibi iptal ettirebilir miyiz?

Saygılarımla...

Bildiğiniz üzere senedi elinde bulunduran kişi ciro silsilesinde bozukluk olmadığı sürece meşru hamil sayılır.

Senedi tanzim eden borçlunun lehdardan sonra ciro koyması ve daha sonra tekrar lehdarın cirosunun olması ve senedin lehdarın elinde bulunması durumunda, son cironun sahibi olan lehdarın (dolayısıyla hamilin) kendinden önce gelen cirantaya ve haliyle senedi tanzim eden borçluya (Bu olayda her ikisi de aynı kişi, yani senet borçlusu aynı zamanda ciranta) başvurabilir. (Düşüncesindeyim) Kaldı ki ciro silsilesindeki bozukluk, lehdar ile senedi tanzim eden arasındaki ilişkiye tesir de etmez. Bu anlamda da başvuruya engel yoktur. (kanaatindeyim)

Not: Ciro silsilesinde bozukluk ciranta ve senet tanzim edeninin aynı olması nedeniyle hiç bir olumsuzluk teşkil etmez. Cirantalar arasında (lehdar ve senet borçlusu dışında) 3. bir kişi olsaydı, ciro silsilesindeki bozukluk nedeniyle 3. kişi durumundaki cirantaya gidilemezdi. Bu olayda böyle bir durum yok!