Mesajı Okuyun
Old 09-11-2009, 17:30   #3
Admin

 
Varsayılan

Öncelikle geçmişteki gecikmiş ödemeler için yapacağınız birşey yok ve bu -sizin durumunuzda- tahliye nedeni de değil. Ancak bundan sonraki gecikmiş ödemelerde yasal yolları kullanmayı deneyebilirsiniz.

İcra takibi bir seçenek ancak tek seçenek değil, noterden ihtarname keşide etmeyi de düşünebilirsiniz. Bir daha geç ödeme olursa 30 günlük icra takip veya ihtarname gönderebilirsiniz. 30 gün içinde ödeme olmazsa akdin feshi hakkınız doğar. 30 gün içinde ödeme olursa bu birinci haklı ihtar sayılır ve bir sene içinde iki kez bu şekilde haklı ihtarda bulunursanız, dönem bitiminde tahliye davası açma hakkınız doğar. (6570 sayılı kanun madde 7/e)

Ancak burada önemli nokta sizin çektiğiniz ihtarın (veya icra takibinin) TEBLİĞ (keşide değil!) tarihinin kiracının ödeme tarihinden ÖNCE olması. Eğer kiracı tebliğden önce ödemede bulunursa, bu ödeme GEÇ ödeme dahi olsa, ihtarınız 7/e kapsamında haklı ihtar sayılmıyor (Bence de yanlış ancak Yargıtay'ın yerleşik içtihatları bu şekilde).

Bir diğer önemli nokta, kira kontratında son ödeme tarinin net olarak ("her ayın 1. günü" gibi) gösterilmiş olması. Eğer sadece "ay başı" vs. muallak bir ifade varsa, Yargıtay ayın ilk 5 günü yapılan ödemeyi makul süre içinde sayıyor, bu açıdan "3-5 günlük gecikme var" derken bu durumu da dikkate almalısınız.