Mesajı Okuyun
Old 03-11-2009, 23:37   #7
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Adli Tip
Soru sahibi meslektaşımız, müvekkili aleyhine açılan takibin TMSF tarafından açıldığını belirtmiş. Eğer öyleyse, muhattap neden TMSF olmuyor?




İşten çıkarma ile icra takibinin farklı farklı olduğunu düşünüyorum. Şu nedenle:

Çıkarılan işçi TMSF'nin işçisi değildir. TMSF 5411 Sayılı Bankacılık Kanununun 134. maddesi dairesinde Banka iştiraki şirketlerin "Yönetim ve Denetimini Devir almak" yetkisine sahiptir. Bunun anlamı şudur: O şirketlere denetçi ve Yönetici tayin ediyor ama şirketin hisseleri TMSF'ye geçmiyor. (Yani Şirket tüzel kişiliği aynen devam ediyor!) Bu itibarla tayin edilen yöneticilerin şirketten işçi çıkarması halinde İş hukuku açısından muhatap işçiyi çıkaran ŞİRKET'tir.

TMSF'nin 6183 sayılı kanun çerçevesinde AATUH Kanuna göre takip ve haciz yapması ile işçinin işten çıakrılması aynı işleme dayalı olmamalıdır. BU şu iki şekilde olabilir:

1. İşçi, çalıştığı şirketten haksız para edinmiş olabilir. (Veya TMSF bu iddiada bulunmuş olabilir.) TMSF, işçinin çalıştığı şirketten Banka iştiraki temelinde alacaklı olduğundan, Şirketin çalışanından olan alacağı için 3. kişideki hak ve alacaklar temelinde haciz yapmış olabilir.

veyahut

2. İşçinin Banka hakim ortakları adına ve hesabına, doğrudan ya da dolaylı olarak mal, hak veya alacak edindiği iddiası ile 6183 sayılı kanun dairesinde ve Bankalar kanununun verdiği yetkiye daynarak haciz yapmış olabilir.

Her iki durumda da haciz işlemi ve takip, işçi ile işçinin çalıştığı şirket arasındaki ilişkiden bağımsız olup, tamamen Bankalar kanununa dayalı işlemlerdir...