Mesajı Okuyun
Old 03-11-2009, 23:24   #3
Adli Tip

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avgubse
müvekkilim çalıştığı iş gereği 15 gün günde 12 saat çalışıp diğer 15 gün çalıştırılmaması gereken bir konumdadır.ancak yurt çapında büyük bir işletme olan işveren çalışmaması gereken bu 15 gün boyunca yine işçiyi eğitim adı altında yine işçiyi işyerinde gün boyunca tutuyor.işçilerin duruma itirazları ve mesai ücreti istediklerinde ise, danıştay! kararı var eğitime tabi tutulduğunuz süreleriçin ücret isteyemezsiniz diyorlar..bu açıkça kötüniyet değil mi müvekkilim 1 senedir bu şekilde çalıştırılıyor muş..konu hakkında görüş ve fikirlerinizi iletirseniz sevinirim .kolay gelsin

Sayın avgubse;

İşverenin "Danıştay" kararı sunmasının sebebi nedir? Müvekkiliniz kamu kurumunda mı çalışıyor? İş Kanununa mı tabi?

Eğer İş Kanunu'na tabi ise;

- İş Kanunu gereğince, günde 11 saati aşan çalışmalar HER HALÜKARDA fazla mesaidir.

- 66. Madde gereğince, çalışılmadan ama işverene amade olarak geçirilen süreler çalışma süresinden sayılır.

- Eğitim ne eğitimi belirtilmemiş ama yasal zorunluk olan eğitimlerin (bildiğim kadarıyla hepsi) çalışma süresinden sayılıyor. Örneğin, İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri çalışma süresinden sayılıyor.(Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik)

- Yargtay'ın benim rastladığım tek bir istisnai kararı var: Hatıladığım kadarıyla, eğitimde geçen 45 saate kadarki zamanın ücretinin ödeneceğine, ancak, verilen eğitimin "işçiye de katkısı olduğu gerekçesiyle" 45 saati aşan kısım için fazla mesai ücreti ödenmeyeceğine karar verilmişti. Kararı yarın ekleyebilirim.

Saygılar,