Mesajı Okuyun
Old 03-11-2009, 18:54   #2
üye31284

 
Varsayılan

Torunun muvazaa iddiası var mı?

Ecrimisil talebi hakkında savunmanız da iyiniyetli olduğunuz, haksız işgalin söz konusu olmadığı, torunun zarara uğramadığı gibi yönlerden beyanlarda bulunabilirsiniz...( mütakabiliyet gereği belkide hiç hakkı yok)

Anladığım kadarıyla torunun babası hiç bir zaman Türk vatandaşı olmamıştır. Eğer torunun babası Türk vatandaşı olsaydı torun Türk vatandaşı olmasa bile( sonradan çıkmış bile olsa ) cevap değişecektir.

Türk vatandaşı olmamak miras almaya engel değildir. ( Mütakabiliyetle uyumlu olarak)

Taşınmazın köyde mi, askeri bölgede mi, turizm bölgesinde mi olduğuna dair ayrıntılar varsa savunmanız da kullanabilirsiniz.


Yabancılık unsuru taşıyan bir hukuksal ihtilaf söz konusu olduğunda olaya hangi hukukun uygulanacağı önem arzetmektedir.

2675 sayı ve 20/5/1982 tarihli Milletlerarası Özel Hukuk Ve Usul Hukuku Hakkında Kanun Miras kenar başlıklı 22. maddesinde “Miras ölenin milli hukukuna tabidir. Türkiye'de bulunan taşınmaz mallar hakkında Türk hukuku uygulanır.

Yine 4721 sayılı ve 22.11.2001 tarihli Türk Medenî Kanunu Açılma ve değerlendirme anı kenar başlıklı 575. maddesinde Miras, miras bırakanın ölümüyle açılır” hükmüne havidir. 599. maddede “Mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanırlar” hükmünü içermektedir.

Buna göre Türk Vatandaşı ölümü ile birlikte mirasa ilişkin Türk Kanunları uygulanacaktır. Tereke mirasçılara ölüm ile birlikte geçeceği için, ölüm anındaki mirasçıların vatandaşlığı esas alınacaktır.

Yabancı ülke vatandaşı mirasçılar için Tapu Kanunu 35. maddedeki sınırlamalar dahilinde mütekabiliyet şartı gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılacaktır. Bu durumda eğer kanuni ve fiili mütekabiliyet varsa gayrimenkulün konumu gereği, Köy Kanunu ve Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunundaki ve diğer yasalardaki sınırlamalar dışında kalıyorsa yabancı ülke vatandaşı mirasçıya gayrimenkulün intikali gerçekleşecek, aksi taktirde gayrimenkul tasfiye edilecektir (14).
Yargıtay içtihatlarında mirasçının, miras bırakanın tarih itibari ile Türk vatandaşı değilse ve sonradan Türk Vatandaşlığına geçse bile mirasın açıldığı tarih itibari ile yabancı durumunda olacağından; tabiiyetinde olduğu ülke ile Türkiye arasında Tapu Kanunu 35. maddesine göre karşılıklılık (mütekabiliyet) koşulunun gerçekleşip gerçekleşmediğinin saptanması gerektiğine karar vermiştir. (YGK 16.04.1997 tarih 1997/2-129 E. Ve 1997/360 K sayılı kararı Yasa Hukuk Dergisi Cilt 16, Sayı 186 sayfa 740) (13).
Yargıtay bir diğer içtihadında Türk Yabancılar Hukukunun kuralları ırk esasına göre değil vatandaşlık esasına göre düzenlenmiş bulunduğu ve buna göre mirasçı Türk soylu olsa da aynı esas uygulanacağına karar vermiştir. (www.yargitay.gov.tr ) (12).