Mesajı Okuyun
Old 02-11-2009, 17:50   #1
av.meryemk

 
Varsayılan devremülk satışına aracılık sözleşmesi

Değerli Meslektaşlar;
Müvekkilin devremülkü vardır ve satmak niyetindedir. Gazete gördüğü ilan ile ilgili firmayı arar ve firma yetkilisi üstün ikna yeteneğini kullanarak müvekkile bir sözleşme faxlar ve müvekkil bu sözleşmeyi imzalayarak ilgili firmaya posta ve fax ile yollar. Sözleşmede müvekkile ait devremülkün satışına aracılık hizmeti söz konusudur. müvekkilden Satışa aracılık için 750 tl talep edilir ve bu bedel müvekkilin kredi kartından sözleşme ile çekilir. Ancak müvekkil 2 gün çerisinde sözleşmeden cayma hakkını kullandığını ve kartından çekilen paranın iadesini noterden gönderdiği ihtarname ile bildirir. Sözleşmede 7 gün içinde cayma hakkı tanınmıştır. Zaten bu hak yasal olarak var.
Ancak hizmet koşullarımız başlıklı bir alanda: "Alınan bedel ürünün tanıtımı içindir. Satış halinde ayrıca % 10 komisyon alınır ve vazgeçme durumunda para iadesi yapılmaz" şeklinde bir hüküm bulunmaktadır.

müvekkil bedelin iadesi için Tüketici hakem heyetine başvuru yapmıştır. Ancak hakem heyeti müvekkilin tüketici olmadığına karar vererek şikayeti red etmiştir.
Akabinde tarafımızca icra takibi yapıldı ve itiraz sonucu itirazın iptali davası açıldı.
Netleştirmediğim husus şu sözleşmede açıkca para iadesi yapılmaz denmesi, yasanın tanıdığı bu hakkın alanını daraltır mı? Davamıza benzer mahiyette dosyası olan meslektaşların görüş ve önerilerini bekliyorum.
Saygılarımla