Mesajı Okuyun
Old 01-11-2009, 15:15   #13
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Umut
Sayın Av. Mehmet Bey;
(B) ödeme almak istiyor. Ancak (C) Maddi zorluk yasadıgı için kendisine zaman kazandırmamı istiyor. bakiye bedeli hemen ödeyecek maddi durumda degil. ben de kısmi bir konutta ödemeli havale düşünüyorum sizin gibi. ancak tamamı yapılamayacagı icin olası bir alacak davasında sözleşme süresinin zımnen uzadıgını ileri sürmek niyetindeyim. böyle bir Yargıtay kararı var mı elinizde .işin bir yanı da şifahen sözlesmede vadeyi taraflar benin yanımda 1 yıla uzatmıslardı...

Sözleşmenin süresinden kastınızı anlayamıyorum. Satış Vaadi sözleşmesinin 5 yıl içinde icrası (satış talebi) istenmelidir. Kastınızın bu 5 yıllık süre olmadığını düşünüyorum.

Eğer vadenin uzadığını kastediyorsanız...

Vade muayyen ise, vadede borcun tam olarak ödenmemesi halinde temerrüt kendiliğinden oluşur. İhtar aranmaz. (Bk.101)

Hal böyle olsa da, (sözleşme ile muayyen) vadeden sonra alacaklı kısmi ödemeyi kabul etmiş olsa da temerrüt yine doğar. Çünkü temerrüdün sonuçlarına bakarsanız, (BK.106 ve 108) alacaklı temerrüt nedeniyle zarar ziyan da, fesih de isteyebilir.

Alacaklının size borcun ödenmesi konusunda mehil verdiğini iddia ediyorsanız bunu ispatlamanız gerekir.

Somut olayda satıcının herhangi bir temerrüt iddiası yoktur. Sizin eksik kalan borcunuzu tamamlamanız ve ifayı yani satışı istemeniz gerekir. Ödemeyi yapıp, Satışı istediğiniz zaman karşı taraf, ödemeyi kabul ederken faiz ve benzeri gibi feri hakları talep edeceğini saklı tutmadığı için fer'i taleplerde bulunamazsa da faiz dışında kalan (tabi ki varsa ve ispatlayabilirse) zararlarını isteyebilir.

Yargıtay kararı elbette vardır ama sizin olayınıza moda mod uyan karar bulmanız her zaman mümkün olmayabilir. Bildiğiniz gibi Hukukçular bilinen kuralları, somut olaylara uygulayıp, sonuç çıkarırılar. Her olaya birebir uyan karar normalde aranmaz.

Size önerim;

1. BK.90 vd, 101, 106-108, 113. maddeleri iyi bir şekilde incelemeniz,
2. Satış vaadi sözleşmesi ile ilgili konuları bir kez daha okumanız,

Olabilir.

Kolay gelsin, başarılar.