Mesajı Okuyun
Old 23-10-2009, 16:05   #16
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Ömeroğlu
Sayın Admin,evet matbu bir kontrat kırmızı ile belirttiğiniz yerde vekil vs.denmeden A'nın ad ve soyadı var.Ardından matbu sözleşmenin ilk sayfası(içte) kiraya veren bölümünde yine sadece A'nın adı soyadı ve imzası var.Üçüncü ve özel şartların olduğu sayfada ise malumunuz olduğu üzere altta yine bir kiraya veren kısmı var ve burada ise B vekili A ve imza var.
Bu akitte A'nın vekil mi yoksa kiralayan mı olduğunu daha önce arz ettiğim gibi, öncelikle ve SADECE siz bilebilirsiniz. Bir diğer deyişle sözleşmeyi vekil olarak mı yoksa kiralayan sıfatıyla mı imzaladığını aslında bize değil, doğrudan A'ya sormak gerekiyor. Sanırım en doğru cevabı A verecektir, zira neye hangi sıfatla imza attığını o bilmiyorsa, bizim bilmemiz pek bir güç.

Öte yandan bu sorunun yanıtını A'dan alamadığımızı varsayarsak ve sözleşmeye dışardan bakan bir gözle incelersek bu durumda sözleşmedeki durumu açıklığa kavuşturacak diğer tamamlayıcı unsurlara bakılmasını önerirdim. Örneğin para elden alınıyor demişsiniz ama kim hangi sıfatla alıyor? Sözleşmeyi imzalarken A "sıfatını" bilmiyor olsa dahi, en azından parayı alırken biliyor olsa gerek veya en azından paranın sonuçta girdiği cebin izini sürersek, kiralayanı da bulabiliriz!

Buradan da bir sonuç çıkartamıyorsak ve elimizdeki bu garip sözleşme ile bir sonuca ulaşmak zorundaysak, ben bu durumda kiralayanın A olduğunu sonucuna ulaşırdım. Neticede sözleşmenin KİRALAYAN kısmında B'den veya A'nın vekil olduğundan hiç bahsedilmemiş, bu tek başına zaten kuvvetli bir gösterge. Öte yandan imzalarda da bir eşitlik var (A'nın aslen attığı imza sayısı 1, vekalet attığı imza sayısı 1) bu durumda ben şahsen sözleşmenin ilk sayfasını esas alırdım ve 3. sayfadaki "vekaleten" ibaresinin "sehven" yazıldığını varsayardım.