Mesajı Okuyun
Old 23-10-2009, 11:22   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Evlilik birliği içinde edinilen mallara yönelik alacak hakkı talep edebilmeniz için öncelikle, boşanmanın gerçekleşmesi gerekmektedir.

Şöyleki, 1997 yılında edinilin ev alınırken sizin para ile ölçülebilen somut katkınız olmuş ise, bunu ispatla değer artış payı alacağınızı dava edebilirsiniz.

2002 yılından sonra karşılığı verilerek alınmış ev ve arsa üzerinde ise "tasfiye payı alacağınız" bulunmaktadır. Bu dava ve talep edebilirsiniz.

Yine 2002 yılından sonra karşılığı verilerek edinilmiş bu malların alımına, korumasına, iyileştirilmesine ayrıca kendi şahsınıza ait bir para ile katkıda bulunmuş iseniz yine bunu da "değer artış payı alacağı" olarak dava ve talep etme hakkınız vardır.
Alıntı:
Madde 236 - Her eş veya mirasçıları, diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olurlar. Alacaklar takas edilir.

Zina veya hayata kast nedeniyle boşanma halinde hakim, kusurlu eşin artık değerdeki pay oranının hakkaniyete uygun olarak azaltılmasına veya kaldırılmasına karar verebilir.

Tasfiye payına yönelik belirtiğiniz konudaki kanuni düzenleme alıntıdaki gibidir.

Eğer oturmakta olduğunuz ev aile konutu ise ve eşinizin üzerine kayıtlı ise, tapuya başvurarak ilgili şerhin işlenmesini isteyebilirsiniz.
Alıntı:
İstenen Belgeler
1- Aile konutunun bulunduğu yerden alınmış ailenin yerleşim yeri (ikametgah) belgesi,
2- Gerektiğinde taşınmaz malın şerhi talep edilen taşınmaz mal ile aynı olduğunun kadastro müdürlüğünce tespit edilmesi,
3- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği,
4- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, varsa bir adet vesikalık fotoğrafı.
İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda nitelikleri yazılı taşınmaz malın maliki/hissedarı bulunan ..... ......' ekte sunduğum Nüfus Kayıt Örneğinden de anlaşılacağı üzere eşimdir. Yine ekte sunduğum .....ilçesi, .....Mahallesi Muhtarlığından aldığım ../../2008 tarihli Yerleşim Yeri (İkametgah) Belgesinden de anlaşılacağı üzere bu taşınmaz malı aile konutu olarak kullanmaktayız. Bu itibarla, Medeni Kanunun 194. Maddesi uyarınca tapu kütüğüne aile konutu şerhi verilmesini arz ve talep ederim.

İşlemin Mali Yönü
Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için her hangi bir harç veya vergi alınamaz. Çünkü Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifede böyle bir harç alınacağı öngörülmemiştir.


Yine TMK. 199'dan yararlanabilirsiniz.
V. Tasarruf yetkisinin sınırlanması

Madde 199 - Ailenin ekonomik varlığının korunması veya evlilik birliğinden doğan mali bir yükümlülüğün yerine getirilmesi gerektirdiği ölçüde, eşlerden birinin istemi üzerine hakim, belirleyeceği malvarlığı değerleriyle ilgili tasarrufların ancak onun rızasıyla yapılabileceğine karar verebilir.

Hakim bu durumda gerekli önlemleri alır.

Hakim, eşlerden birinin taşınmaz üzerinde tasarruf yetkisini kaldırırsa, resen durumun tapu kütüğüne şerhedilmesine karar verir.

Maddesinden yararlanarak eşinizin kötüniyetli tasarruflarını önlenmesini talep edebilirsiniz.

Boşanma davası açar iseniz de; bu davanın içinde kendiniz için önce TEDBİR kararın kesinleşmesinden sonra YOKSULLUK nafakası olarak devamını istemelisiniz.

Boşanma ile mevcut ve beklenen menfaatlerinizin zarar gördüğü için maddi, kişilik haklarınızın zarara uğraması halinde de manevi tazminat isteme hakkınız vardır.

Sayın Katılımcı;

Bu kadar çok hukuki ihtimali ve yolu tek başınıza değerlendirmeniz ve uygulamanız mümkün değildir.

Bir an önce profesyonel bir avukat ile yukarıdaki bilgiler ve daha fazlası için yüzyüze görüşünüz. Aksi halde hak kaybına uğramanız muhtemeldir.

Yoksulsanız ve hiç bir yerden geliriniz yok ise, bulunduğunuz yer il barosuna tarafınıza ücretsiz avukatlık hizmeti vermesi için başvurabilirsiniz.

Saygılar.