Mesajı Okuyun
Old 19-10-2009, 18:56   #2
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Burak Demirci
Bir limited şirket ile Ali Gül isimli özel kişi arasında kamu ihalesiyle alınan bir inşaat işinin yapımı hususunda bir adi ortaklık kuruluyor. Müvekkilin bu ortaklıktan alacağı var. Alacağa karşı alınmış olan bono da adi ortaklığın kaşesi ve bu ortaklığı temsile yetkili olan Veli Çelik'in imzası var. Yani Veli Çelik, Ali Gül'den vekalet almış. Bono üzerindeki kaşede şirketin ünvanı yazılmadan, "Lale inşaat-Ali Gül İnş.Adi Ortalığı" ibaresi var.

1-İhtiyati haciz yapılması halinde borçlu olarak lale inşaat ve Ali Gül ayrı ayrı olarak mı gösterilmeli?

2-İhtiyati haciz dava dilekçesinde ve ödeme emrinde borçlu olarak bonodaki kaşede olduğu gibi sadece "Lale inşaat-Ali Gül İnş. Adi Ortaklığı" ibaresini kullanmanın bir sakıncası var mı?

Not:hakedişler kaşede bulunan ünvanla alınıyor.

Saygılar.

Sayın meslektaşım,

Anlatımınızdan anladığım kadarıyla Bono Adi Ortaklık nam ve hesabına Ortaklığın (muhtemelen) temsilcisi olan kişi tarafından verilmiştir. BU itibarla burada doğudan temsil hükümleri dairesinde ve özellikle Adi Ortaklıklarda 3. kişilerle ilişkiler başlıklı

Alıntı:
C - ŞERİKLERİN ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARA KARŞI MÜNASEBETİ

I:TEMSİL

Madde 533 - Şirket hesabına ve kendi namına bir üçüncü şahıs ile muameleye girişen şerik, bu üçüncü şahsa karşı yalnız kendisi alacaklı ve borçlu olur. Şirket veya bütün şerikler namına üçüncü bir şahıs ile şeriklerden biri muameleye giriştiği halde diğer şerikler ancak temsil hakkındaki hükümlere tevfikan üçüncü şahsın alacaklı veya borçlusu olurlar. Kendisine idare vazifesi tahmil edilen şerik şirketi ve bütün şerikleri üçüncü şahıslara karşı temsil etmek hakkını haiz sayılır.

II:TEMSİLİN HÜKÜMLERİ

Madde 534 - Şirketin iktisap ettiği veya şirkete devredilen şeyler, alacaklar ve ayni haklar şirket mukavelesi dairesinde müştereken şeriklere ait olur. Şirket mukavelesinde diğer bir hüküm bulunmadıkça bir şerikin alacaklıları haklarını ancak o şerikin tasfiyedeki hissesi üzerinde kullanabilirler. Hilafı mukavele edilmiş olmadıkça, şerikler, birlikte yahut bir mümessil vasıtasiyle üçüncü şahsa karşı deruhde etmiş oldukları borçlardan müteselsilen mes'ul olurlar.

Şeklindeki temsil hükümleri çerçevesinde Adi Ortaklığın şeriklerinden (ortaklarından) müteselsilen bu hakkınızı talep edebilirsiniz. (Diye düşünüyorum)

Bu nedenle, Adi ortaklığın ortaklarının varsa unvan ve/veya isimlerini tam olarak yazıp, ___ Adi ortaklığı borcu temelinde müteselsilen sorumlu olduklarını belirtmeniz doğru olur kanaatindeyim.