Mesajı Okuyun
Old 17-10-2009, 15:31   #26
av.murat kılıç

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan avalaattin61
Merhabe sayın meslektaşlarım, baro pulunun, avukat tarafından karşılanması gerektiğine katılmakla birlikte, başka bir fikrim var; Avukatlık mesleğini idame ettirmek için zorunlu giderler, serbest meslek kazanç defterine gider olarak yazılıyor. Peki baro puluna yapıştırmak zorunda olan avukat bu gideri nasıl belgelendirecek, (Bu arada belge, fatura olmak durumunda)Yılda yaklaşık 1000-1500 TL. pul gideri olan bir avukat bu giderini nasıl kaydedecek. Bildiğim kadarıyla barolar pul bedelleri için bir belge düzenlemiyorlar.Ya da önemli değil o da cepten gitsin mi diyelim.

Ben kurum avukatlığı yapıyorum. Pulları barodan alıyorum. Baro makbuz veriyor. Makbuzu kuruma veriyorum.
Özel müvekkillerde ise takip açıldığı zaman zaten miktara göre 100-200 alıyorsunuz. Pul parasını hesabını yapıncaya kadar bir çok harcamanız oluyor örneğin eskiden tebligat ücreti 4 veya 4,5 TL iken hep 5 TL alırlardı. Bir seferinde İstanbul'da bir icradayım. Tebligatlar için pul verdim. Bayan memure kabul etmedi. Biz dedi postaneye toplu veriyoruz hepsi makineden geçiyor. Bu yüzden 10 TL rica edim dedi. O zamanlar tebligat 4 TL idi. 2 TL si halk diliyle indirigandi oldu. Şimdi bunu müvekkile izah edebilirseniz pulu çok rahatlıkla izah edersiniz.
Bu arada pul ücretinin borçluya yükletilmediğini biliyorum. Dosya gömleği ücretide yükletilmiyor. Her dosya başına 60 kuruş. Bazı yerlerde 50 kuruş. Piyasadan toptan alırsan 20 kuruşa bile alındığını biliyorum. Dosya+pul alacaklıdan gider. Avukattan gitmez.
BArolar birliğinde pul paraları ile neler yapıldığını bilmiyorum ama, külliyetli miktarda hatırı sayılır paralar biriktiğini biliyorum.

Birde baro pulları mali defterlere gider olarak yazılmaz. Çünkü gider değildir. Gider olması için büroda veya büro dışında mesleğin icrası için vergi usul yasasında yazılan gruplarda harcama yapmak lazım. Baro pulunun masrafını zaten müvekkil verir. Bence dava ile yaptığınız resmi masraflar gider olarak yazılmaz. Baro pulunu gider olarak yazarsanız ödediğiniz dava harçlarını, tebligat paralarını, müzekkere masraflarını hep gider olarak yazmanız gerekecek. Avukat olarak biz gider olarak yazamayız ama müvekkil işletme sahibi ise ve işletme ile ilgili bir alacak ise gider olarak yazabilir.