Mesajı Okuyun
Old 16-10-2009, 08:07   #2
Av.Elkan

 
Varsayılan

Öncelikle bankalar kredi kartalrın teslimi, kullanımı ile ilgili gerekli güvenlik önelmelerini almakla yükümlüdür. Hem bankacılık kanunu hem de Tüketicinin Korunması Yasası kapsamında bankaların ayrı bir özen borcu var.

Bankaların kendi iç yönetmeliklerinde kredi kartlarının teslimi çok sıkı şekil şartlarına bağlı. Kredi kartları kişinin bizzat kendisi veya birinci derecede yakınna imza karşılığı teslim edilmesi lazım. Şifre ise ayrı bir zarfta gönderilmei lazım hepsinin imza karşılığı teslim edilmesi lazım.

Ben böyle bir davada bankanın kart dağımıtı ile ilgili iç yönergesi ve dağıtm yapan kargo şirketi ile yaptığı sözleşmeyi istetmiştim. Kendi koydukları kurallara uygun işlem yapmıyorlar. Bir çok dağıtım şirketi alt şirketlere veriyor aldığı işleri. Dağıtıcı elemanalara eğitim vermiyorlar v.s. Açacağınız davada siz de istetirseniz faydalı olur mutlak bir açık bulursunuz.

Alışveriş yapan mağazalar da olayda sorumlu bence. Çünkü eğer şifre girilmiyor ise; mutlaka kimlik kontrolü yapmaları lazım. Ayrıca yine bazı bankalar şifresiz alış veriş yapıldığında ya da belli bir limitin üzerinde alış veriş yapıldığında cep telefonuna uyarı mesajı gönderiyor.

Öz olarak hem banka hem de alış veriş yapılan üye işyerlerine birlikte dava açmanızı öneririm.

Esasen bu tür sıkıntılar çok sık yaşanıyor bir kısmında miktarlar büyük olamadığı için çoğu kez yargıya yansımayabiliyor. Bankaların da gücü karşısında karar almakda zor yargı kurumlarından. Bu tür davalara ilişkin alınan yargı kararlarını bir merkezde toplamak lazım. Belki bu konuda tüketici derneklerinde örnek karar ve uygulamalar olabilir. Tüketici Derneklerinden de yardım alabilirsiniz diye düşünüyorum.

Elde ettiğmiiz sonuçları da THS'de paylaşırsak diğer meslektaşlarımızda faydalanır.