Mesajı Okuyun
Old 13-10-2009, 13:49   #1
avzafer42

 
Varsayılan iş kazası zamanaşımı

Değerli meslektaşlarıma iyi çalışmalar diliyorum. Görüşlerinizi almak istediğim şöyle bir sorum olacak sizlere;
X isimli elektrik şirketi bir ilçenin elektrik altyapı onarım işini Y isimli bir şirkete ihale ediyor. Y isimli şirket ise ihale ile aldığı bu işin yapımını Z isimli bir şirkete taşeronluk sözleşmesi ile devrediyor. Müvekkillerin murisi olan A, Z isimli bu taşeron şirkette çalışmakta olup söz konusu bu işi yaparken elektrik çarpması sonucunda vefat ediyor. Olay neticesinde X isimli elektrik şirketine ve ayrıca iki tane çalışanına ayrı ayrı kusur izafe ediliyor.
Olayın bir iş kazası olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle X isimli elektrik şirketine ve iki tane çalışanına karşı açmayı düşündüğüm maddi-manevi tazminat davasında zamanaşımı süresi B.K. 125. madde gereğince 10 yıl mı yoksa B.K. 60. madde gereğince 1 yıl mıdır? (uzamış ceza zaman aşımını dikkate almayalım). Olayımızda müvekkillerin murisi ile X elektrik şirketi arasındaki hukuki ilişki B.K. 60. gereğince haksız fiil mi yoksa iş akdi olarak mı değerlendirilmelidir.
İş Kanunu 2/6 - S.S.K. 87 - B.K. 100. ve B.K. 55. maddelerinin olayımızda uygulanma olasılığı nedir. X elektrik idaresi müvekkillerin murisi açısından işveren değil mi dir? Bu konu ile ilgili olumlu ya da olumsuz acilen bir Yargıtay kararına ihtiyacım var yardımcı olursanız sevinirim.