Mesajı Okuyun
Old 12-10-2009, 12:37   #5
Mim.İlknur BAYGÜN

 
Varsayılan

Bahse konu için bu güne kadar alınmış olan farklı mahkeme kararları mevcut olup konu tarafımca Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu,İmar yönetmeliği,Kat mülkiyeti kanunu ilgili maddeleri ve mimarlık açısından değerlendirildiğinde,örneğin;
Ankara B.Şehir İmar Yönetmeliğinin(Birçok Büyükşehir Belediyelerinin İmar Yönetmeliğinde olduğu gibi) 36.Maddesinde;
Esaslı Tamir ve Tadil

Yapılardaki taşıyıcı unsurları etkileyen ve / veya inşaat alanını ve ruhsat eki projelerin değiştirilmesini gerektiren işlemlerdir. Pencerelerin kapıya dönüştürülmesi; dış pencere ve kapı yerlerinin ve ölçülerinin değiştirilmesi gibi bina görünümüne tesir eden işlemler de bu kapsam içinde değerlendirilir.hükmü yer almaktadır.
Madde 84-1)Yapılacak esaslı onarım (tamir) ve değişiklikler (tadiller) ruhsata tabidir.hükmü gereğince ise bina görünümünü değiştirecek imalatlara ruhsat alınması aşamasında Proje müellifinin ve kat maliklerinin tümünün muafakatı alınırak işlem tesis edilir.
Bir yapının dış cephesi ortak alandır.Çünkü Pencere kayıtlarının şeklin veya renginin bile değiştirilmesi Binanın görsel uyumunu bozmaktadır.Her balkon ve pencere kendi bağımsız bölümüne ait alan olarak kabul görüp değiştirilebildiğinde ortaya çıkacak mimari sonucun olumsuzlukları bu mevzuatlarla engellenmiştir.
Ayrıca Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu içeriginde olan mimari eserlerin cephelerinde Proje Müellifinin onayı olmadan değişiklik yapılamaz.
Balkon Kapatmalarında Ankara Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinde iç yazışmalarla da teyit edilmiş genel uygulama
katlanır ve doğramasız cam balkon kapatmalara müsaade edilmesi şeklindedir.Gömme balkonlar için yapı yaklaşma mesafeleri içinde kaldığından istisnai işlem uygulanmaktadır.Belediyelerin Yapı Denetim Şubelerinden daha geniş bilgi edinilebilir.
Görüntü kirliliğine sebep olunmayacak duyarlılıkta toplum yaratmak dileği ile çalışmalarınızda başarılar dilerim.