Mesajı Okuyun
Old 08-10-2009, 00:51   #4
Muhsin KOÇAK

 
Varsayılan

Sayın Avercan38,Elbette terekenin borca batık olduğunun tespitini isteyebilirsiniz.Ancak; Mirasbırakanın ölümü anında terekenin borca batık olduğu herkesçe biliniyorsa durum sabit ise miras reddedilmiş sayılır. Mirasçılar TMK.nun 550. maddesinde yazılı eylemlerde bulunmadıkça, başka bir ifadeyle red hakkından yoksun kalmadıkça her zaman terekenin borca batık olduğunun tespitini isteyebilirler.
Zamanaşımı definde bulunmanız için Mükellefiyetin başlama zamanını iyi bilmeli beya belirlemelisiniz, zira mütevefanın ölüm tarihi itibari ile mirası reddetmeyen mirasçıların beyanname verme yükümlüğüne ilişkin süre VİVK ' nunda düzenlenmiş olmakla birlikte, anılan süre içerisinde beyan yükümlülüğünün yerine getirilmemesi durumunda mükellefiyet idare tarafından öğrenildiği tarih itibari ile başlayacağ ve tahakkuk etmesi gereken vergiye ilişkin zaman aşımı, idarenin öğrenme tarihinden itibaren başlayacaktır. buna dikkat edilmesi geeklidir, veraset ve intikal vergisinde zamanaşımı işlenme süresi diğer vergi kanunlarından farklı olarak düzenlenmiş bir istisna hükmüne sahiptir.
Takiplere karşı ise açılacak dava/lara gelince; her bir müvekkil adına ayrı ayrı ancak tebliğ edilen ödeme emirlerinin tamamı için tek dilekçe ile açabilirsiniz, zira vergi türü itibari ile davanın açılması gereklidir, verginin Türü veraset intikal vergisi ve ferrileri olduğuna göre tek dava konusu olacaktır.
iyi çalışmalar diliyorum