Mesajı Okuyun
Old 06-10-2009, 16:20   #1
Av.Tevfik TATAR

 
Varsayılan Boşanmada Karşı Dava

Öncelikle forumdaki tüm meslektaşlarıma iyi günler diliyorum. Forumda konu ile ilgili diğer başlıkları inceledikten sonra, açmış olduğum karşılık dava ile ilgili bir kaç detay sormak istiyorum. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler. Müvekkilim aleyhine boşanma davasına karşılık olarak, esasa cevap süresi geçtikten sonra karşı dava açtık. Dava dilekçemizde de, müvekkil için karşı davacı- davalı diğer taraf için de davacı-karşı davalı sıfatını kullandım. Cevap veren tabirini kullanmadığım gibi birleştime talepli olarak da açmadım. Açıkçası 10 günlük süreden bihaberdim. Bunun üzerine mahkeme, açtığımız karşı davaya yeni bir esas numarası ve müvekkil aleyhine açılan boşanma davasının duruşma gününden farklı daha ileri bir güne duruşma günü verdi. Bu bilgileri verdikten sonra aklıma takılan bir kaç detay var.
1- İlk davanın duruşması, açtığımız karşı davadan önce olacağından, açtığımız karşı dava ile ilk davanın birleştirilmesini bu duruşmada talep edebilir miyiz? Bunun yanında yapılacak olan bu duruşmada tekrar cevap dilekçesi vermek gerekir mi? Yoksa açtığımız karşı davayı mı öne süreceğiz?
2- Bir başka konu da, karşı davanın esasa cevap süresi içinde açılmadığını hakim res'en gözetebilir mi? İlk itiraz, dolayısıyla karşı tarafın öne sürmesi gerekmez mi?
3- Birleştirme talebinin kabul edilmediğini varsayarsak; açtığımız karşılık davanın akıbeti ne olur?