Mesajı Okuyun
Old 14-09-2009, 15:19   #4
Av.Özgür KARABULUT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Ömeroğlu
Ayrıca sayın Araf'ın açılan kamu davasının son bulması için çek bedeli ile birlikte yüzde on tazminat ve işlemiş faizin de ödenmesi gerektiği şeklindeki görüşünün yasal dayanağını da merak etmekteyim. Suçun unsuru çek bedelinin ödenmemesi ise çek bedelinin(ana paranın) ödenmesi halinde dava sona erecektir.
Son olarak çek tazminatı TK 695/son gereği yüzde on değil çek bedeli üzerinden yüzde beştir.


3167 Sayılı Kanun'un 16/C maddesinde:

Alıntı:
Madde 16/C - Aşağıda belirtilen koşulların yerine getirilmesi halinde ceza davası açılmaz:

a) 8 inci maddeye göre düzeltme hakkının kullanılması,

b) 8 inci maddede belirtilen süre geçtikten sonra ve henüz dava açılmadan önce çek tutarı veya karşılıksız kalan kısmı ile çek tutarına veya karşılıksız kalan kısmına ait yüzde oniki tazminatın ve çekin ibrazından ödeme tarihine kadar geçen süre içinde 16a maddesine göre hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesi.

Dava açıldıktan sonra hüküm verilinceye kadar geçen süre içinde, çek tutarı veya karşılıksız kalan kısmı ile çek tutarına veya karşılıksız kalan kısmına ait yüzde onbeş tazminatın ve çekin ibrazından ödeme tarihine kadar geçen süre içinde 16a maddesine göre hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesi halinde ceza davası düşer.

Hüküm verildikten sonra hüküm kesinleşinceye kadar geçen süre içinde, çek tutarı veya karşılıksız kalan kısmı ile çek tutarına veya karşılıksız kalan kısmına ait yüzde onsekiz tazminatın ve çekin ibrazından ödeme tarihine kadar geçen süre içinde 16a maddesine göre hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesi halinde ceza davası düşer.

Hüküm kesinleştikten sonra çek tutarı veya karşılıksız kalan kısmı ile çek tutarına veya karşılıksız kalan kısmına ait yüzde yirmi tazminatın ve çekin ibrazından ödeme tarihine kadar geçen süre içinde 16a maddesine göre hesaplanacak gecikme faizinin ödenmesi halinde bütün cezai sonuçları ile birlikte hüküm ortadan kalkar.

Yukarıdaki fıkralarda belirtilen ödemeler hamile veya hamile ödenmek üzere muhatap bankaya yapılabilir.
denmektedir.
Sanırım bu madde hükmü hem çekte (karşılıksız çek tazminatından farklı olarak) tazminat ve davanın düşmesi-cezanın ortadan kaldırılması konusundaki sorularınıza ve Sn. Av.araf'ın açıklamalarına dair sorularınıza yanıt olacaktır.

Uygulamada, genelde ceza çıkıp da infaza verildikten sonra borçluya ulaşılabildiği ve bu durumda da çek bedelinin alınması (alacaklı veya vekili tarafından) yeterli görüldüğü için "şikayetten vazgeçme" müessesesi işletiliyor.

Saygılarımla...