Konu: boşanma
Mesajı Okuyun
Old 12-09-2009, 13:02   #7
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Anneniz ortak oturdukları ev için aile konutu şerhini davasız masrafsız tapudan zaten aldırabilir. Bunu ilk mesajımda belirtmiştim.

Gereken belgeleri ekleyelim.
Alıntı:
Aile konutu, ailenin devamlı olarak ikametine ayrılan konuttur. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.
İstenen Belgeler
1- Aile konutunun bulunduğu yerden alınmış ailenin yerleşim yeri (ikametgah) belgesi,
2- Gerektiğinde taşınmaz malın şerhi talep edilen taşınmaz mal ile aynı olduğunun kadastro müdürlüğünce tespit edilmesi,
3- İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği,
4- İstemde bulunanın nüfus cüzdanı veya pasaportu, varsa bir adet vesikalık fotoğrafı.


İstem Belgesinin Yazımı
Yukarıda nitelikleri yazılı taşınmaz malın maliki/hissedarı bulunan ..... ......' ekte sunduğum Nüfus Kayıt Örneğinden de anlaşılacağı üzere eşimdir. Yine ekte sunduğum .....ilçesi, .....Mahallesi Muhtarlığından aldığım ../../2008 tarihli Yerleşim Yeri (İkametgah) Belgesinden de anlaşılacağı üzere bu taşınmaz malı aile konutu olarak kullanmaktayız. Bu itibarla, Medeni Kanunun 194. Maddesi uyarınca tapu kütüğüne aile konutu şerhi verilmesini arz ve talep ederim.

İşlemin Mali Yönü
Aile konutu şerhinin tapu kütüğüne yazımı ve şerhin terkini için her hangi bir harç veya vergi alınamaz. Çünkü Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifede böyle bir harç alınacağı öngörülmemiştir.

Bunu belgeleri tamamlayıp tapuya başvurunuz.

Boşanma davası açmak için baroya avukat talebinde bulunabilirsiniz. Baronun sizden isteyeceği evraklar da aşağıdaki gibidir.

Muhtardan alınacak fakirlik belgesi,
Muhtardan alınacak ikametgah belgesi,
Nüfus cüzdan fotokopisi,
Dava için gerekli belgelerin fotokopisi

Boşanma davası açtığınızda, tedbir nafakası kararı kimi zaman dava açılır açılmaz, kimi zaman ilk duruşmada kimi zaman, mali durum soruşturmaları tamamlandığında vs.. verilmektedir. Ancak dava tarihinden itibaren tedbir nafakasına hükmedilir yani birikmiş şekilde icraya konulabilme durumu doğabilir.

Yani nafaka mutlaka İCRA kanalı ile tahsil edilecektir. Ve babanızın gelirlerine ve mal varlığına haciz uygulanacaktır.

Yapılan icra takibine rağmen ödenmeyen nafaka için babanıza karşı ceza davası da açabilirsiniz.

Ayrıca babanızın mal varlıkları için tedbir kararı boşanma dava dilekçesinde istenebilir. Tedbirin verilip verilmeyeceği ya da hangi şartlarla verileceği hakimin taktirindedir.

Sayın Katılımcı,

Soru sorabildiğiniz kadarı ile ve biz de algılayabildiğimiz kadarı ile mümkün olduğunca kapsamlı yanıtlar vermeye çalışmaktayız.

Ancak daha fazlasını buradan yapmamız mümkün değildir. Ve kendinizin doğrudan hukuki destek almaksızın işleme girişmeniz zarar görmenize neden olabilecektir.

Bir avukat ile yolunuza devam ediniz. Hukuki araçları kullanmak profesyonellik gerektirir.

Saygılar.