Mesajı Okuyun
Old 11-09-2009, 17:04   #5
Av.Mehmet Saim Dikici

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Ömeroğlu
Sayın Dikici 663.madde özellikle birden çok kambiyo senedi borçlusunun bulunduğu hallerde(örneğin çekte birden çok ciranta)yapılan zamanaşımını kesmeye yönelik işlemin sonuçlarının sadece hakkında işlem yapılan borçlu için gerçekleşeceğini anlatmaktadır.
Soruda ise biraz daha farklı sanki biraz da özel bir hukuki durum var gibi seziliyor.Soruda birden fazla kambiyo senedi borçlusundan ve onlardan birisi hakkında yapılan süreyi kesici bir hukuki işlemden değil,alacaklı tarafından kesinleştirilmiş bir kambiyo takibinde borçlu adına alınan yetkiye dayanarak takip dışı ve senet dışı bir 3.kişiye karşı açılan bir tapu iptal ve tescil davasından söz ediliyor.

Sayın Ömeroğlu,

Ben de bunu anlatmaya çalışıyorum. Zamanaşımı, kimin hakkında doğmuşsa onun hakkında hüküm ifade eder.

Alacaklı, alacağını süresi içinde icra takibine konu etmekle -sadece- kendi alacağı için zamanşımı süresini kesmiş olur.

Yetki belgesi alınarak borçlu adına, borçlu ile 3. kişi arasındaki hak ve/veya alacakların dava edilmesi ayrı bir hak veya alacakla ilgili olup, keza bu temelde ayrı işleyen zamanaşımı süresine tabi olur ve alacaklı ile borçlu arasındaki zamanaşımı ile ilgisi mümkün olmaz. Bunu anlatmaya çalışıyorm.

Not: Eğer soruda şu soruluyorsa ; "yetki belgesi ile borçlu adına 3. kişiye dava açılması, dava zamanaşımını keser mi?" bu soruya cevap elbette ki "evet" olur ve böyle açık bir konunun sorulmasına da açıkçası bir anlam veremem!. Bu durumun, birisi adına vekaleten veyahut temsilen dava açılmasından hiç bir farkı yoktur...

Ama sorudan benim anladığım husus; "alacaklının icra takibi açtığı tarih itibariyle borçlu hakkında kesilen zamanaşımından, borçlu adına 3. kişilere ikame edilecek davalar için de zamanaşımını kesmiş olur mu?" şeklinde ise bu mümkün olmaz diyorum.