Mesajı Okuyun
Old 11-09-2009, 15:27   #2
Engin Özoğul

 
Varsayılan

Sayın Ruhan,

İş kazası nedeniyle cezai sorumluluk konusu benim hukukçu olarak canımı sıkan bir konu.

Yargıtay uygulamasına göre bu konuda iş güvenliği uzmanlarından rapor alınıyor. Teknik kişilerden alınmasına da bir engel yok tabii. Ancak heyette en az bir iş güvenliği uzmanı bulunuyor.

Bu arkadaşlar Ceza Hukuku'nun "abece"sini bilmedikleri için kusursuz sorumluluk ilkesini dikkate alarak değerlendirme yapıyorlar.

Oysa...

Ceza Hukuku'ndan kusursuz sorumluluk diye bir kavram olamaz.

Büyük şirketlerde sermayeyi yöneten yöneticilerle sahadaki faaliyeti yöneten yöneticiler farklı... Kurumsal yapı bunu gerektiriyor.

Ama... Fakat.. Lakin...

Aklıselim birkaç savcı-yargıç dışında bu ayrımı yapan kimse görmedim. Ticaret sicil gazetesine bakıp yöneticileri yargılıyorlar.

Halbuki...

Tıpkı sizin olayınızda olduğu gibi bu işle ilgili olarak uzman bir kişi görevlendirilmişse artık yargılama faaliyetinde bu kişi sanık/şüpheli olarak yer almalıdır.

Yargı organlarını ikna etmek için şirketin görev yapısı ile ilgili ciddi bir tablo hazırlayın. Bu kişinin atama yazılarını ve görev alanını gösteren belgeleri ekleyin. Sahadaki faaliyetlerine ilişkin belgeler/bilgiler varsa bunları da ekleyin. Savcıyı bu kişinin görevli olduğuna ikna edin ki ticaret sicil gazetesine bakıp yöneticiler hakkında dava açmasın.