Mesajı Okuyun
Old 10-09-2009, 12:58   #4
zerafettt

 
Varsayılan

Tekrar şöyhle ifade edeyim;

Şirket'in katıldığı 7 kalem ihale var. Hepsi Müvekkil üzerinde kalıyor. İhaleci idare ihalenin kesinleştiğini bildirdiği bir yazıj ile birlikte ihaleye konu kalemlerden biri hakkında ihalenin iptal edildiğini bildirmiş. Gerekçe olarak da teknik şartnamedeki bir şartın ( ki bu, ihalenin müvekkil üzerinde kalmasını sağlayan diğer isteklilerden farklı olarak müvekkilin ürününde bulunan bir şart.) gerekli olmadığına dayandırılmış.

Müvekkile bu kararın tebliğ edildiği gün idareye Müvekkil bize danışmadan şikayet etmiş.Ancak, Kamu ihale kanunun 65. maddesi " iadeli taahhütlü mektupla yapılan tebligatlarda mektubun postaya verildiği günü takip eden 7. gün tebliğ edilmiş sayılır" hükmü uyarınca ve İhalelere Yöenlik Başvurular hakkında Yönetmeliğin 7. maddesi uyarınca; "ihalenin iptaline ilişkin kararına karşı itiraazen şikayetin bildirildiği günden başlar" şeklindeki hükümler çerçevesinde aslında Müvekkilin idareye şikayet ettiği gün, Kamu ihale kurumuna başvurması gereken son günü iken - nitekim idareye başvuru olmuyor bu tür kararlarda- müvekkil idareye başvurmuştur.

Süresi içinde olmadığından reddedileceğini bile bile biz müvekkile tebligatın yapıldığı - 65. maddeye göre tebligatın yapılmış sayılacağı değil- tarihi esas alarak 5 gün içinde kamu ihale kurmuna başvurduk. Ancak tabiki KİK reddetti.

Şimdi benim sorum,

İhale ilgili kararlara karşı idari dava açmadan önce; gerekiyorsa idareye şikayet ve akabinde KİK'e itirazen şikayet edilmesi gerekiyor. Ancak, KİK süresi yönünde red ettiğinde İdare Mahkemesinin yagılaması nasıl oluyor; şekil yönünden red etmesi mümkün mü, yoksa her KİK'e başvurmak yeterli olup, esas girer mi?

Burada İdare Mahkemesi, KİK'in red kararını mı inceleyecek yoksa İhaleci idarenin işlemini mi?

Umarım anlatabilmişimdir...