Mesajı Okuyun
Old 08-09-2009, 13:32   #16
av.cemile

 
Varsayılan

Sorunuzdan şunu anlıyorum: Bu şahıs önce direkt asıl işverene(hastaneye) bağlı olarak yine güvenlik işi yapıyordu. Sonra güvenlik işi bir özel güvenlik firmasına verilince kendisi de bu özel güvenlik firmasına bağlandı.
Böyle ise ortada bir asıl işveren alt işveren durumu vardır ki husumet hem hastaneye hem de özel güvenlik şirketine beraber yönlendirilebilecektir.
İkinci olarak:
Daha önce o işyerinde çalışmakta olan işçi, yaptığı iş alt işverene devredilse bile alt işverenin işçisi yapılamamaktadır.Borçlar hukukuna göre asıl işveren ve alt işverenin arasındaki bu sözleşme kendilerini bağlar, fakat iş hukukuna göre işçi menfaatleri gözönüne alınmaktadır. İşçinin hak kaybına uğraması sözkonusu ise, ücret dengesizliği, iş akdinin süresinin değişmesi, sürekli iş akdinden belirli süreliye dönüşmesi, iş ve çalışma koşulları vs. açısından işçinin direk işverene bağlı imiş gibi hakları korunuyor.

Bu bağlamda dava hem asıl işverene hem alt işverene birlikte açılmalıdır. Yukarıda belirttiğim hususlarda işçinin alt işverene bağlanmakla hak kayıpları vs. var ise kıdem, ihbar tazminatı yanında ayrıca talep edilebilecektir.