Mesajı Okuyun
Old 03-09-2009, 10:52   #6
Academic

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Atahun
Yetki olayı şöyle çözülebilir, A-B-C ... şeklinde. A; sadece kişinin adı ve soyadına, B; adres bilgilerine, C; daha detaylı bilgilere... Bu işin teknik tarafı . Konunun uzmanları daha da detaylandırıp çözebilirler diye düşünüyorum. Önemli olan yaklaşım ve sorunu çözme isteği ve iradesi.

Diğer konuya gelince; Tabi ki hastanın 1 nci derecedeki yakınları dolaylı da olsa bilgi sahibi olacaktır. Başta hastanın kendisi olmak üzere, bunlara ilgili hekim tarafından aydınlatıcı ve eğitici bilgi verilmesi sağlanabilir. Öte yandan 24 saat hastanın başına zabıta dikemezsiniz ki. Kişi buna rağmen yapacaksa da, yapacağını yapar.

Bireyin başına zabıta dikmek ya da bir takım engeller konmasından bahsetmiyorum. Hastanın hastalığını saklama ve diğer insanlarla bunu paylaşmama hakkının , diğer insanların sağlığını tehdit edecek şekilde kullanımının engellenebilmesi için gereken önlemlerin alınması gereğinden bahsediyorum. Bu hiç bir şekilde hastanın deşifr edilerek dışlanması ya da soyutlanması vs değildir. Hastanın taşıyabileceği riske karşı gerekli kişilerin uyarılması gerek makamların gerekse kişilerin de önlem alması ve kendi sağlıklarını koruyabilmesi için bilgi edinebilmeleri gerekmektedir diye düşünüyorum. Genel olarak hijyene dikkat edilmeyen ve hala sağlık skandallarının bolca yaşandığı bir ülkede batı standartlarında sağlık hizmeti alan insanlar değiliz. Batı ülkelerinde her koşulda standart sağlık hizmetindeki minimum gösterilen özenin bizim ülkemizde de gösterildiğini var sayarak yapılan bir düzenleme bizim ülkemizin koşullarında vahim durumlara yol açabilir. Tıp etiği bireyi önde tutuyor olabilir ancak etik yani ahlak üzerinde düşünme ve konuşma dediğimiz kavram bile içinde bulunduğunuz toplumun değerlerinden /koşullarından ayrıştırılarak düşünülemez..

Saygılar..